Кламер БГ - Новини: Ревизоро в бравурен изблик на благодарност към Цацаров и службите

Ревизоро в бравурен изблик на благодарност към Цацаров и службите

България

|
Четв, 11 Юли 2019г. 18:13ч.
Ревизоро в бравурен изблик на благодарност към Цацаров и службите

Председателят на комисията за борба с контрабандата и сивата икономика Емил Димитров – Ревизоро се включи ентусиазирано в мащабното мероприятие на властите по оповестяване на небивалите успехи в борбата с контрабандата.

В четвъртък, насред изслушване на шефовете на отговорните служби за борба със сивата икономика, Ревизоро се изправи и започна да връчва плакети на министри и прокурори за това, че си вършели отлично работата.

За този ден шефът на комисията беше обявил специално заседание за изслушване на главния прокурор Сотир Цацаров, министъра на вътрешните работи Младен Маринов, министъра на финансите Владислав Горанов, както и шефовете на ДАНС, ГДБОП, митниците и другите отговорни институции във връзка с "последните приети законодателни промени за борбата със сивата икономика и контрабандата в тютюневия сектор".

Благодарение на Емил Димитров обаче "изслушването" се превърна в пародиен спектакъл в прослава на последните две акции на полицията и прокуратурата, които разбиха два склада за нелегално производство на цигари – в село Ръжево Конаре и в село Труд.

След емоционално похвално слово към главния прокурор Сотир Цацаров за това колко отлично последният се бори с контрабандата и колко добре съдейства на Народното събрание, Ревизоро раздаде три награди.

Цацаров бе отличен за "рационално и проактивно поведение" в борбата със сивата икономика и контрабандата. За наградата на вътрешния министър Младен Маринов се разбра само, че е заслужена, защото той отишъл да се отчете пред комисията още на първия час след поемането на поста. Владислав Горанов пък получи от Ревизоро почетен знак за 140 години Народно събрание заради "изключителен принос за ръста на приходите от ДДС и акцизи".

Парламентарната комисия за борба с контрабандата беше създадена по инициатива на "Обединени патриоти", от чийто редици е и Ревизоро. Задачата й не е да раздава награди и похвали на министри и прокурори, а да гарантира прозрачност и отчетност по отношение на пропуските в борбата срещу най-сериозните икономически престъпления.

Оказа се обаче, че шефът на комисията не само няма претенции към работата на службите, а и не вижда какво друго да прави, освен да ги хвали.

През годините Емил Димитров се отличи и с други постижения в парламентаризма като откровено лобиране в полза на едри играчи в петролния бизнес, закрито гласуване на законопроекти, гонене на телевизионни камери от заседания, гласуване на текстове, без да е ясно какви са те и пр.

След като не им бе поставен нито един въпрос, камо ли критика от страна на присъстващите депутати от управляващите и опозицията, главният прокурор Сотир Цацаров, неговият заместник Иван Гешев и финансовият министър Владислав Горанов използваха повода за пореден път да отчетат пред тв камерите успехите в борбата с контрабандата и ръста на приходите в хазната в резултат от това. Така и не стана дума колко са осъдените организатори на крупни икономически престъпления у нас, нито пък защо източването на милиони от хазната масово приключва с условни присъди.

Горанов се похвали, че приходите в бюджета са се увеличили от 23 млрд. лв. в края на 2014 г. на 37 млрд. лв. за 2019 г. "Държавата е отвоювала огромна територия от сивия сектор", отбеляза министърът.

Иван Гешев пък припомни мащаба на двете разбити в последните дни фабрики за нелегални цигари. Миналата седмица българският премиер Бойко Борисов показа снимки от успешната акция на европейските лидери, които участваха на срещата на върха в Познан. По думите на Гешев капацитетът на производственото хале в Ръжево Конаре бил 2 тона тютюн на час, а на фабриката в село Труд – 2000 цигари в минута. Материалните активи на съоръженията били на стойност 25 млн. лв., което означава, че "някой е загубил тази сума още в деня на акцията", подчерта Гешев. По негови изчисления двете незаконни фабрики са произвеждали към 11% от нелегалните цигари на територията на страната.

mediapool.bg