Кламер БГ - Новини: Ревизоро: Бизнесмени и кметове си правят тайни сметища

Ревизоро: Бизнесмени и кметове си правят тайни сметища

България

|
Пет, 03 Юли 2020г. 14:49ч.
Ревизоро: Бизнесмени и кметове си правят тайни сметища

Пълна каша с управлението на отпадъците и водите, описа екоминистърът Емил Димитров – Ревизоро в интервю за БНТ в петък. Той коментира разкритията за незаконно загробени опасни отпадъци край Червен бряг, за които прокуратурата твърди, че са заравяни там от фирми на обвиняемите бизнесмени Атанас и Пламен Бобокови. Засегна обаче и проблеми с незаконни сметища, които по думите му са дело на кметовете, които не искат да плащат за депониране на сметта и оставят решаването на проблемите на държавата.

Оплака се, че проблемите с околната среда са затлачени от години, а от него, дето е от шест месеца министър, се очаква да ги реши. "Отказал съм се вече, да му мисли следващият", каза Ревизоро.

"Червен бряг е това, което се случва от години. Има фирми, бизнесмени, които внасят, преработват и после не си обезвреждат отпадъците, а държавата после трябва да утилизира отпадъците на тези, които са правили успешен бизнес. Трябва ли сега да обикаляме деретата и да търсим отпадъци?", коментира Димитров.

"Аз няма да казвам имена, разследващите органи ще кажат. Затворили сме вече една площадка, подготвили сме още две да им се отнемат разрешителните", каза той за случая край Червен бряг и близкото село Рупци.

Национално турне на отпадъците

По думите му често на площадка с разрешително да се складират малко отпадъци се позволяват десетократно повече отпадъци.

"Ние правим национално турне на отпадъците в страната. Трябва да съберем огромни отпадъци. Държавата трябва да даде огромни средства, за да оправя боклуците на разни бизнесмени", продължи той. На въпрос знае ли се чии са отпадъците, Димитров каза, че "никой не си оставя надпис на отпадъците". "Да се надяваме, че ще стане ясно чии са. Но какво става – ще съберем планина от отпадъци и какво ще я правим?", коментира още екоминистърът.

Той се оплака, че държавата и еврофондовете са дали много пари за закриване и рекултивация на старите местни сметища и да били изградени модерни регионални депа, "които трябваше да изкарат 10-15 години".

Сметища за лична употреба

"Те обаче бяха взети за лична употреба и там се вкарва какво ли не и те се запълват бързо. Кметовете обаче, за да им излезе по-евтино, си направиха местни депа, тайни, нови, за да не плащат те за почистването. Всеки кмет почна да си мисли къде има земи на държавата, дори в зони от "Натура 2000" и да го ползват. После да се намери еколог да сигнализира и държавата да отиде да им изчисти отпадъците и да рекултивира терена", обясни Ревизоро.

"Боклукът в Червен бряг е заровен преди 4-5 години. Върху него има многогодишни култури, с което е прикривано това нещо. Сега държавата трябва да изчисти. Засега са 60-70 тона, но може и повече да излязат. И тук главният прокурор е прав - не може разни бизнесмени да си заравят боклуците и после държавата да ги чисти", продължи той.

Нареждания от ЗКПЧ-тата

Според него е много трудно и за прокуратурата, и за ведомството му. "Всеки ден започва с камиони с отпадъци, с коронавирус отпадъци, с ВиК проблеми. Имаме затлачени проблеми от 2007 г.", каза той и се оплака, че България става държава на ЗКПЧ-тата (длъжност от времето на социализма – заместник-командир по политическата част – б.ред.). "Всеки спуска нареждания и чака резултати", обясни той.

"С това законодателство, такива са резултатите. Трябва промени", смята екоминистърът и даде пример, че ако сега трябва да се отнеме лиценза на нередовна площадка за отпадъци, реално минават четири години, докато това стане възможно.

Даде пример с подготвените за износ и обезвреждане стари пестициди. "Заради коронавируса се спря това. Предложих да се изгорят в инсинераторите, но нито управляващите, нито опозицията се съгласиха. Сега те са в нови бидони на същите места. И като започне предизборната кампания същите хора, които бяха против, ще кажат: Ама как е възможно това, защо нищо не се прави?", каза Димитров. Той се възмути, че за шест месеца нито един коалиционен съвет не е имало на тема екология.

Имам само две ръце

"Мога ли да свърша работа за десет години назад. Имам само две ръце. Не мога да отговарям за целия български народ", коментира още Ревизоро.

Той се спря и на спорните промени в Закона за биоразнообразието, срещу които са природозащитниците и за 7 юли е насрочен национален протест срещу поправките, които според екоорганизациите отслабват защитата на определените зони от европейската екомрежа "Натура 2000".

"Ако не ми приемат закона, последствията няма да са мои, а за цялата страна. Трябва да има такъв закон

- страната ще претърпи големи загуби", заяви Емил Димитров.

"Имаме проектозакон от две години, а се точи. Две години се бави и чака. Ставам министър на три дни и го чета пред всяка комисия, и казвам, че трябва да се приеме. Ще има наказателна процедура, ще загубим пари. Защо обаче аз трябва да се чувствам виновен, че някой не му харесва този закон", каза Ревизоро.

МОСВ не е водопроводна компания

"За Перник никой не каза - "мерси", а веднага да видим и другите градове. Аз да не съм отговорен за всички градове. Ами, закачете ми и селата", предложи Димитров относно проблема с водата в Радомир.

"Радомир е имал 25 водоизточника, сега ползва само един. Защо не са оправени сондажите?Искат да ги осиновим като Перник", допълни екоминистърът.

Той призова перничани да решат какво искат - вода, ток или парно. "Ако разрешим на Радомир вода (от яз. "Студена" – б. ред.) няма да има ток. Не може на един пълен язовир да закачиш десет града, защото те не искат да си оправят мрежата. Ние не сме водопроводна компания. Закачете ми и Кюстендил! Защо се е черпило без водомери?, описа Ревизоро хаоса с управлението на водите и водоснабдяването.

mediapool.bg