Кламер БГ - Новини: Рашков: Гешев спира всички дела, касаещи бившите управляващи

Рашков: Гешев спира всички дела, касаещи бившите управляващи

България

|
Пет, 24 Септ 2021г. 10:24ч.
Рашков: Гешев спира всички дела, касаещи бившите управляващи

Снимка: БГНЕС

Прокуратурата не е предприела действия по нито един от сигналите за злоупотреби, подадени от служебното правителство. Това зяви пред БНР вътрешният министър Бойко Рашков. Според него по всички материали, изпратени на държавното обвинение, умишлено се бездейства, за да мине време. По думите му главният прокурор Иван Гешев "брани" бившите управляващи по всякакъв начин.

"Когато той е избран от една политическа партия и продължава, дори и без това правителство, да го брани по всякакъв начин. Това е сериозен въпрос, който най-напред трябва да занимае нас - като държава, като народ. Виждаме как ръководената от Иван Гешев прокуратура не позволява да се развие нито един процес, който касае бившите управляващи", заяви силовият министър.

Прокурорът излезе в отпуска

Рашков даде пример с материали, които били изпратени в прокуратурата от регионалното министерство още през лятото. Ставало дума за строителството на магистрали. Следователи от националното следствие са предложили на наблюдаващия прокурор да се направят обиски в няколко частни фирми. Според Рашков обаче прокурорът "оставил настрана" предложението и изязъл в отпуск, който продължил допреди седмица.

Министърът допълни, че не е сигурен дали при строителството на магистрала "Хемус" изобщо има законни действия. Няма нито разрешение за строеж, нито отчуждителни процедури, коментира той.

"Има едни доставчици, които играят ролята на строители и които, разбира се, нямат абсолютно никаква отговорност относно качеството. И затова ваши колеги бяха преди около година-две на река Вит, където заснеха кадри как се копае от дъното на реката, може би баластра, може би някакви други материали, с корените, с тинята, за да може да поставят всичко това в основите на магистралата. Разбира се, ако такива материали са използвани във всичките части на това, което е започнато да се строи, след някоя и друга година ние ще видим какъв ще бъде ефектът като качество", заяви Рашков, описвайки схемата, по която през последните години се строят пътища. Формално изпълнителят е държавната "Автомагистрали", но без обществена поръчка има редица сключени договори с частни фирми, които се водят само доставчици, но са реалните строители.

Рашков се закани, че всички строителни обекти, започнати от правителството на Борисов ще бъдат разследвани докрай. Той обясни, че бездействието на прокуратурата нямало да спре служебното правителство. Резултатите от проверките ще се обявят, когато приключат, обясни той.

Не можем да не реагираме

Държавата не може да не реагира при твърдения за спекулации с цената на тока на енергийната борса, заяви Рашков по повод проверките на МВР и ДАНС в КЕВР от четвъртък. Разследващите иззеха документация, свързана с търговците на борсата заради високата цена на тока за бизнеса.

"Нито един държавен орган не може да остане безразличен към това, което се случва у нас - по спекултивен начин да бъдат вдигани така цените, че те да станат невъзможни за обикновения български гражданин. Правозащитните органи не могат да останат безучастни и трябва да изяснят на какво се дължи", заяви Рашков и каза, че към момента нямало подробни данни дали става дума за спекулации. Той отрече в действията на МВР да има нещо предизборно.

Защо са мълчали

Рашков попита защо прокуратурата не е действала още при започване на строителството на "Хемус". Според него още тогава е било известно, че се дейности се извършват без необходимото разрешително.

"Угоднически ли прокуратурата е мълчала и е безделничела, когато се вижда, че се започва едно строителство без каквито да и е стротителни книжа? И се унищожават включително и площи, с което трябва да се заеме МОСВ? Както прочетох в материалите - унищожени са горски площи, частни и други имоти", заяви той.

Ефектът е нулев

Вътрешният министът каза още, че в момента данъкоплатците плащат за неефективна прокуратура, т.е. ефектът е нулев. Той даде пример с проверката по дело за заплаха срещу бившия премиер Бойко Борисов. Тя започна след идване на власт на служебното правителство. Сигналът обаче е още от 2009 г. В него се твърди, че Борисов е заплашил висш чиновник, за да спаси от разследване свой министър. Предполага се, че става въпрос Мирослав Найденов, който бе начело на земеделското министерство в първия мандат на ГЕРБ. Тази тема е била коментирана и в записа от къщата на Борисов, в който участват Найденов и тогавашният градски прокурор на София Николай Кокинов, припомни Рашков.

"Проверката беше задължителна да се направи, защото преди десетина години тази проверка не е извършена. Тогава по това дело Борисов изобщо не е бил разпитван. ... Когато цяла България чу разговора между Борисов, Кокинов и Найденов, а те обсъждат положението на Найденов, който може да стане обвиняем, и Борисов по този въпрос не е разпитван. Когато се крие делото в прокуратурата, ефектът е почти нулев", заяви министърът.

mediapool.bg