Кламер БГ - Новини: Рашидов в открита разправа с Боил Банов заради Червената къща

Рашидов в открита разправа с Боил Банов заради Червената къща

България

|
Нед, 10 Май 2020г. 11:59ч.
Рашидов в открита разправа с Боил Банов заради Червената къща

Бившият министър на културата и сегашен председател на парламентарната ресорна комисия Вежди Рашивод влезе в открита разправа с предложения от него за министър Боил Банов и се отрече от него заради това, че иска да даде под наем т.нар. Червена къща в София, която е била дом на скулптора Андрей Николов и е дарена от него на държавата.

Рашидов обвини Банов, който по професия е режисьор,

в това, че толерира театъра, а се управляват лошо галерии и музеи. Той каза в неделя пред БНТ, че ще поиска среща с премиера Бойко Борисов по този въпрос и демонстрира гняв от случващото се.

Дълги години Червената къща на улица "Любен Каравелов" в центъра на столицата бе стопанисвана от Цeнтъра зa културa и дeбaт, но през февруари той напусна именно под натиска на Рашидов, Държавата трябваше да превърне знaкoвaтa cгрaдa в Къщa музeй и гaлeрия нa cкулптoрa Андрей Николов, живял и твoрил тaм в cрeдaтa нa XX вeк, кaтo тoзи път бъдe cтoпaниcвaнa и упрaвлявaнa кaтo чacт oт Нaциoнaлнaтa худoжecтвeнa гaлeрия.

"Разбрах, че се дава под наем. Това е едно престъпление, вече мина всички граници. Червената къща е моя кауза. Няма по света къщата на Роден да се дава някой да прави дебати. Къщата на Моне не е за дебати, къщата на Бранкузи, на Калдер, на Пикасо не е за дебати. Само на Андрей Николов - патриархът на българската скулптура. Някой прави дебати там. Всичко друго може да бъде, но не и музей, но то е предвидено да бъде музей. Аз влизам в играта. Духът на Андрей Николов трябва да се успокои. Това е неговият дом, тази къща трябва да стане къща-музей", заяви Рашидов пред БНТ в неделя.

"И ще ми обяснява ръководството на министерството, че там имало съсобственици и трудно можело да стане музей – значи, всичко друго може, но той е предвиден за музей. Това е личната воля на Андрей Николов", каза още той.

"Министерството на културата преминава всякакви граници. Ще уведомя премиера. Не разбирам за какво е това министерство. Седят едни хора и деребействат", продължи Рашидов, който е скулптор.

"Аз спрях приватизацията на Червената къща и ме заплашиха мен. Нищо няма да даря на тази държава, ако всеки път крадат нещо на хората, които даряват", продължи Рашидов и съобщи, че той е прибрал изхвърлените произведения на Андрей Николов.

Попитан дали ще иска оставката на Боил Банов, той отговори, че единствено премиерът има право на това, но ще иска среща с него заради проблемите в областта на културата.

Рашидов изрази съжаление, че е номинирал Боил Бонав за министър на културата. "Да, направих грешка и съжалявам за това. Аз съм скулптор човек и душата ми не приема това, което се случва", заяви той.

Според него на културата у нас ѝ липсва мениджмънт. "Не може на 20 метра от "Св. Александър Невски" да идват туристи с автобуси и да не можеш да ги вкараш в един от хубавите музеи на Балканите" възмути се Рашидов, имайки предвид "Квадрат 500".

По думите му напоследък Министерството на културата говори за културата като министерство на театрите. "Телевизиите също станаха телевизии на театрите. Културата има по-широк спектър. Не виждам големи български художници, големи български поети и писатели. Композиторите също са в една сянка", допълни Рашидов.

Според него културата много отдавна е в един малък колапс, тъй като за културна политика не достигат парите. Той коментира и ситуацията с артистите на свободна практика.

"Свободните професии не са чиновниците, които работят в културните институции и всички структури, които са свързани с държавата. Свободните професии са двигателят на културата - онази машина, заради която има културни институции. Тези хора имат толкова нужда в момента, колкото всички останали поради една проста причина - който е роден да прави изкуство, за него това е съдба. Няма криза, която да ме спре да правя изкуство - няма такава криза. Културата винаги е продукт на драма, която човек изживява. По време на катаклизми, войни, природни бедствия са се раждали най-силните произведения по света", обясни председателят на парламентарната комисия по култура.

Той допълни, че културата е каприз на лукса и попита когато икономиката рухва, как ще говорим за култура. Според него културните мероприятия трябва да се възстановят бавно както всичко останало - като ресторантите, като фабриките.

Културата в крак с цялата тази икономика ще се събуди, смята Рашидов.

mediapool.bg