Кламер БГ - Новини: Расте броят на жертвите от опустошителната серия торнадо в Кентъки (снимки)

Расте броят на жертвите от опустошителната серия торнадо в Кентъки (снимки)

Свят

|
Нед, 12 Дек 2021г. 18:32ч.
Расте броят на жертвите от опустошителната серия торнадо в Кентъки (снимки)

Расте броят на жертвите от опустошителната серия торнадо в Кентъки (снимки)

Само в щата Кентъки най-малко 80 са жертвите на серията от опустошителни торнадо, разказа губернаторът на щата Анди Бишиър и пак повтори мрачната си прогноза от вчера, че броят на загиналите ще надхвърли 100, предаде Франс прес.

Бишиър определи бедствието като най-смъртоносните в историята на Кентъки.

Торнадо имаше в общо пет американски щата, като засега общо жертвите са 94. На много места продължава издирването на евентуални оцелели под отломките на рухналите сгради. Разрушенията са на площ от стотици километри.

Десетки хора все още се водят изчезнали; цели градове се оказаха напълно разрушени.

Президентът Джо Байдън заяви, че правителството на САЩ ще направи всичко възможно да помогне на районите, поразени от торнадо.

Той добави, че ще разпореди Американската агенция за опазване на околната среда да проучи връзките между глобалното затопляне и серията от торнада, като подчерта, че "всичко е по-интензивно, когато климатът се затопля".

Той подписа декларация за извънредна ситуация, която позволява да се заделят допълнителни федерални ресурси за Кентъки, който е най-пострадалият щат.

Ръководителят на американската корпорация "Амазон" Джеф Безос заяви, че сърцето му е разбито от новината за смъртта на най-малко шестима служители на компанията при срутването на склад в град Едуардсвил вследствие на торнадото, засегнало щата Илинойс, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Новините от Едуардсвил са трагични", заяви Безос в Туитър. "Сърцата ни са разбити от загубата на нашите колеги там и мислите и молитвите ни са отправени към семействата и близките им", добави ръководителят на "Амазон".

Ръководителят на местната пожарна команда Джеймс Уайтфорд съобщи, че властите са се отказали от надеждата за откриване на оцелели след срутването на склада с площ над 46 хиляди квадратни метра. Поради силния вятър покривът на сградата е бил отнесен и дебелите близо 30 см бетонни стени са се срутили.

Очаква се усилията по разчистване на отломките да продължат с дни. Най-малко 45 служители на склада са успели да избягат, но "Амазон" не разполага с точна информация за броя на служителите, намирали се в обекта по времето на катастрофата.

mediapool.bg