Кламер БГ - Новини: Ракът на маточната шийка може да бъде елиминиран до края на века

Ракът на маточната шийка може да бъде елиминиран до края на века

Общество

|
Четв, 21 Фев 2019г. 12:52ч.
Ракът на маточната шийка може да бъде елиминиран до края на века

Ракът на маточната шийка може да бъде елиминиран в повечето страни по света до края на XXI век според ново проучване, цитирано от “Гардиън“.

Човешкият папилома вирус (HPV) е отговорен за голяма част от случаите на рак на маточната шийка, но на местата където има широк ваксинационен обхват, броят на болните съществено намалява.

Затова учените възлагат надежди, че масовата ваксинация на младите момичета срещу HPV заедно със скрининг може да изкорени заболяването, от което умират 300 000 жени по света всяка година.

Миналата година СЗО призова за координирани усилия в глобален мащаб за елиминиране на заболяването.

Изследването, публикувано в научното списание “Лансет онколоджи“ (Lancet Oncology), показва как това може да се постигне чрез увеличаване обхвата на ваксините и скрининга.

Ако не бъдат предприети никакви допълнителни дествия, 600 000 жени ще се разболеят от рак на маточната шийка през 2020 година, достигайки до 1.3 млн. годишно до 2069 година, защото населението се увеличава и застарява.

Но според учени от Сидни, Австралия, 13.4 млн. случая могат да бъдат предотвратени през следващите 50 години чрез високо ваксинационно покритие и скрининг във всички страни.

До края на века това може да понижи заболеваемостта до под 4 на 100 0000 жени – ниво, при което може да се счита, че болестта е на практика елиминирана.

Ако се действа с по-бавни темпове, по-развитите държави ще елиминират заболяването до края на века, средно развитите ще имат 4.4 случая на 100 000 души и слабо развитите 14 случая на 100 000 души.

“Предходни изчисления на нашия екип показват, че Австралия е на път да елиминира рака на маточната шийка до 2035 г., като процентът намалява под 4 на 100 000 жени годишно през следващите 20 години. Страните с много висок доход като Великобритания, Финландия, САЩ и Канада могат да го елиминират до 2055-2059 г“, каза проф. Карън Канфел, която води проучването.

Решаващо за елиминиране на заболяването ще бъде доколко устойчиви са мерките и дали се повишава участието в съществуващите програми за ваксинация и скриниг на рака на маточната шийка.

Програмите за ваксинация срещу (HPV) обаче се сблъскват със съпротива на някои места.

Вирусът се предава по полов път, а в някои общности отказват да ваксинират младите момичета с презумпцията, че единственият партньор, който дъщерите им ще имат, е техният съпруг.

На други места ваксиналното покритие е спаднало след излъчването на документални филми за момичета, които след ваксинация са започнали да страдат от хронична умора и болки. В резултат на това в Дания и по-късно в Ирландия нивата на ваксинално покритие са намалели.

Преглед на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) заключи през 2015 година, че ваксините не са отговорни за два специфични синдрома при млади момичета, които могат да се припокриват със синдрома на хронична умора.

Кампаниите за подобряване на ваксиналното покритие са имали ефект в Европа, но не и в Япония, където активната препоръка за ваксинация беше спряна заради обществената паника, че ваксините причиняват психосоматични реакции.

Проектът за доверие във ваксината в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина показва, че процентът на приемане е спаднал от над 75% до под 1%.

Хайди Ларсън, директор на Проекта за доверие във ваксината, коментира, че все още има проблеми около приемането на ваксината срещу HPV. “Има епизоди на това, което изглежда е психосоматично събитие сред групи момичета по света, като например 600 момичета в различни училища в Колумбия, които са били отведени в болница с припадъци, потрепване и в безсъзнание през 2014 година".

Ефектите от подобни епизоди се разпространяват по целия свят и родителите търсят информация и убеждаването им отнема много работа и ангажираност. “И все пак това е една от най-добрите ваксини, които имаме", казва Ларсън.

Безопасността на ваксината е редовно потвърждавана от Глобалния консултативен комитет по безопасност на ваксини към СЗО. Към 2017 година са приложени повече от 270 милиона дози HPV ваксини.

“Враждебността и страхът могат да забавят ефективното прилагане на животоспасяващите ваксини. Трябва да бъдем много ясни по този въпрос: милиони жени могат да бъдат пощадени от ненужно, ужасно страдание, ако ваксините срещу HPV бъдат ефективно приложени и покритието с тях увеличено в световен мащаб ", казва Канфел.

Призивът на СЗО за действие е от решаващо значение, казва тя. “Не трябва да забравяме, че в някои отношения пътуването към елиминиране на рака на маточната шийка едва сега започва. За държавите, които са категоризирани с не “много високи“ и средни нива на развитие, като Китай, Мексико, Бразилия и Индия, предизвикателствата са по-големи, тъй като много от тези страни все още нямат големи инициативи в подкрепа на по-широкото разпространение на HPV ваксината.

“Предизвикателството е още по-голямо в най-бедните страни по света, които не само са имали много ограничен достъп до тези ключови иновации, но и са с най-високите нива на заболеваемост и смъртност от рак на маточната шийка в света. За някои страни от Субсахарска Африка ракът на маточната шийка е водещата причина за смърт от онкологични заболявания при жените. “Това е трагедия не само за жените, но и за техните семейства и цялото общество“, посочва тя.

mediapool.bg