Кламер БГ - Новини: Район "Средец" пуска анкета за спирането на колите по ул. "Шишман"

Район "Средец" пуска анкета за спирането на колите по ул. "Шишман"

България

|
Пет, 22 Май 2020г. 17:34ч.
Район "Средец" пуска анкета за спирането на колите по ул. "Шишман"

Администрацията на столичния район "Средец" ще пусне анкета за евентуалното пешеходно бъдеще на централната столична улица "Цар Иван Шишман". Това обяви кметът на района Трайчо Трайков в петък.

Анкетата ще бъде публикувана на сайта, фейсбук страницата и мобилната апликация на районната администрация, ще бъдат разлепени и плакати по "Цар Иван Шишман" и близките улици.

Хората ще бъдат питани дали движението на коли по улицата трябва да бъде изцяло спряно, да се спира в определени часове – например вечер, или през почивните дни. Освен това ще трябва да посочат и каква е връзката им с района – дали живеят, работят там, имат бизнес или друго.

Резултатите от допитването, което ще продължи една седмица, ще бъдат представени на Столичната община и общинския съвет, които евентуално да вземат решение за пълното или частично спиране на колите по тази централна улица. През последните години по нея се концентрираха голям брой заведения и малки магазини, които привлича и много хора в района.

Идеи за спирането на колите по улицата има от години.

В същото време се очаква догодина тя да бъде обновена.

Трайков коментира, че лично той е привърженик на малките стъпки и смята за удачно колите по ул. "Цар Иван Шишман" да се спират във вечерните часове в петък, събота и неделя. Според него това много повече ще подпомогне бизнеса в района, който пострада заради епидемията от коронавируса, отколкото гласуваното на първо четене от парламента днес намаляване на ДДС за ресторантите от 20 на 9 на сто.

mediapool.bg