Кламер БГ - Новини: Разтревожената Азия се чуди какво ще прави Джо Байдън

Разтревожената Азия се чуди какво ще прави Джо Байдън

Свят

|
Пон, 09 Ноем 2020г. 17:19ч.
Разтревожената Азия се чуди какво ще прави Джо Байдън

Докато Азия се примирява, че я очаква администрация на Джо Байдън, облекчението и надеждите за възстановяване на икономиката и околната среда се сблъскват с болезнена тревожност и опасения от липса на внимание.

От сигурността до търговията и климатичните промени могъщото влияние на САЩ достига до почти всяко ъгълче на Азиатско-тихоокеанския регион. През четирите си години на поста президентът Доналд Тръмп разтърси из основи отношенията със САЩ тук, ухажвайки традиционни съперници и нападайки съюзници, често и с удоволствие.

Сега, когато Байдън изглежда ще иска да оправи сложните вътрешни проблеми на САЩ, се шири безпокойство, че Азия ще бъде оставена на заден план. На съюзниците няма да им се обръща внимание. А съперниците и по-специално Китай, който е голям конкурент на САЩ в битката за регионално господство, ще правят каквото си искат.

Ето как след тези може би най-оспорвани избори в близката история на САЩ ще се отрази влизането на Байдън в Белия дом на един от най-важните и непостоянни региони.

КИТАЙ

Вероятно Байдън ще насочи първо тук погледа си.

Двете страни са с неумолимо преплетени интереси, икономически и политически, въпреки че военното присъствие на САЩ в Тихия океан е предизвикателство срещу големите усилия на Китай да се наложи в регион, който смята за своя естествена сфера на влияние. При Тръмп двете страни влязоха в търговска война и оживена размяна на враждебна реторика. Администрацията на Байдън ще трябва смекчи последиците от тези войнствени отношения, смята Александър Хуан, професор по стратегически проучвания в университета "Тамкан" в Тайпе и бивш служител на тайванската национална сигурност.

"Бих очаквал Байдън да се върне към по-умерения, по-малко конфронтационния подход от ерата на Обама към отношенията Китай - САЩ", казва той. Обръщането на по-голямо внимание на Китай може да накара Вашингтон да намали подкрепата си за Тайван, който Китай смята за своя територия, без да е необходимо намаляване на ангажимента на САЩ да гарантира, че островът ще е в състояние сам да се защити от китайските заплахи, казва Хуан.

Тан Жуйго, пенсиониран инженер химик, споделя становището на мнозина в Китай, че САЩ необратимо губят статута си на свръхсила. "Няма значение кой ще бъде избран. Мисля, че в Съединените щати може да настъпи бъркотия и безредици и тяхното развитие ще пострада", смята Тан.

КОРЕИТЕ

Кажете сбогом на срещите на върха.

Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен-ун преминаха от заплахи за война към три безпрецеденти срещи, на които, въпреки широкия медиен отклик, не бе направено нищо за премахване на забранените ракети с голям обхват и с ядрен заряд на Севера. Сега Ким трябва да се приспособява към човек, когото неговите пропагандни служби наричаха навремето "бясно куче", което "трябва да бъде пребито до смърт". А Байдън е наричал Ким "касапин" и "главорез" и е казвал, че Тръмп е легитимирал диктатора чрез "три подготвени като за телевизията срещи", които не са довели до напредък в разоръжаването.

Байдън е за по-бавен подход, изграден върху работни срещи, и е казвал, че ще затегне санкциите срещу Севера, докато той не предприеме конкретни стъпки за ядреното си разоръжаване. А Северна Корея, която трябва да покаже някакво желание за цялостно премахване на своя ядрен арсенал (може би смятан от Ким за най-голямата гаранция за неговото оцеляване), предпочита процес от срещи на върха, който й дава по-добри шансове да получи веднага отстъпки, които биха били отказани на по-ниско дипломатическо ниво.

Относно Южна Корея новият президент вероятно ще прояви повече уважение към съюзника, отколкото проявяваше Тръмп. Той едностранно съкрати съвместните военни маневри и постоянно се оплакваше от разходите по издръжката на 28 500 американски войници, дислоцирани на Юг, за да го бранят от Северна Корея.

ЯПОНИЯ

Оставката тази година на японския премиер Шиндзо Абе сложи край на едни от малкото близки и продуктивни отношения на Тръмп с чуждестранен лидер. В Токио имат надежда, че по-напредничавата екологична политика на Байдън ще помогне на японските зелени компании и той ще възприеме твърд подход към Китай, с който Япония е в непрекъснато състезание.

Но има и известни безпокойства.

При Байдън "Америка няма да може да си позволи да се занимава с други страни и ще трябва да се съсредоточи първо върху своето възстановяване", казва Хиро Аида, професор по съвременна американска политика и история в университета "Кансай". Тъй като Байдън е погълнат от многото вътрешни проблеми - от расови размирици до загриженост за икономиката, здравеопазването и коронавируса - Япония може да бъде оставена сама, докато Китай прокарва своите териториални амбиции, а Северна Корея увеличава усилията си в ядрената област, смята Питър Таскър, анализатор в "Аркъс рисърч" в Токио.

АВСТРАЛИЯ И НОВА ЗЕЛАНДИЯ

Консервативният премиер на Австралия Малкълм Търнбул, който беше на власт, когато Тръмп бе избран, може би е предизвикал много коментари, след като в "Туитър" поздрави Байдън с думите: "Какво облекчение е, че победихте". Има надежда, че Байдън ще направи повече от администрацията на Тръмп, която през 2018 г. изключи австралийските производители от американските мита върху стоманата и алуминия, но година по-късно промени мнението си.

Нова Зеландия има желание да продава повече мляко и говеждо при администрация в САЩ, която е по-отворена към свободната търговия. Освен това Нова Зеландия и други държави в Тихия океан се надяват, че Байдън може да намали напрежението с Китай. Новозеландците са притиснати между двете суперсили, като разчитат на Китай като на свой най-голям търговски партньор и се стараят да поддържат традиционните си връзки със САЩ в отбраната и разузнаването.

ИНДИЯ

Няма да има голяма промяна във връзките между Индия и САЩ в сферата на сигурността и отбраната. Но администрацията на Байдън може да се вгледа по-внимателно в проблемите напоследък в Индия с правата на човека и религиозните свободи, които до голяма степен бяха пренебрегвани от Тръмп.

Освен това се очаква Байдън да бъде по-критичен към хиндуистката националистическа политика на премиера Нарендра Моди, когото критици обвиняват, че потиска малцинствата в Индия, смята Майкъл Кугелман, заместник-директор на Азиатската програма в вашингтонския Център "Уилсън". По думите му двете страни ще работят в по-тясно сътрудничество срещу общия им съперник Китай. Белият дом на Байдън няма "да рискува да се противопоставя на страна, която мнозина във Вашингтон възприемат като най-големия стратегически залог на Америка в Южна Азия", казва той.

ЮГОИЗТОЧНА АЗИЯ

Някои държави в региона, например Малайзия, са се обърнали към Китай заради големите инвестиции и съсредоточаването си върху икономическото възстановяване и "на САЩ ще отнеме време да спечели отново доверието им", казва Бриджит Уелш, изследовател от Нотингамския университет в Малайзия. Според нея "силата на САЩ никога няма да бъде, каквато е била".

Освен това Байдън може да бъде по-внимателен към лидери, управляващи с твърда ръка, като Родриго Дутерте във Филипините, Прают Чан-оча в Тайланд и Хун Сен в Камбоджа, казва Ричард Хадариан, базиран във Филипините анализатор. По думите му "един по-предпазлив Байдън би придал стабилност на отношенията с трудните съюзници и партньори в Югоизточна Азия и региона". "Предстои да видим американско лидерство, но много повече в единението му с регионални играчи и сили, включително Япония, Австралия, Индия, европейските сили", смята той.

По БТА

mediapool.bg