Кламер БГ - Новини: Опожареният дом за възрастни е работил с отнет лиценз

Опожареният дом за възрастни е работил с отнет лиценз

България

|
Пон, 09 Май 2022г. 16:02ч.
Опожареният дом за възрастни е работил с отнет лиценз

Опожареният дом за възрастни е работил с отнет лиценз

Опожареният дом за възрастни хора "Свети Георги" във Варна е работил въпреки, че лицензът му за предоставяне на социални услуги е бил отнет в края на миналата година заради засечени многобройни нарушения в дейността му. Той е продължил да функционира дори след като социални служители са засекли през март тази година, че домът работи въпреки отнетия му лиценз и за нарушението са били съставени актове на собственика и са били сезирани както прокуратурата, така и редица други органи като Регионалната здравна инспекция, Областната дирекция за безопасност на храните, Инспекцията по труда и Община Варна. Въпреки това се стига до фаталния пожар, при който в неделя загинаха четирима души, а двама са в болница.

Това стана ясно от предоставена от Министерството на труда и социалната политика информация за дома в понеделник.

Множество нарушения в дома

За последната по-малко от година Агенцията за качество на социалните услуги (АКСУ) е санкционирала частния доставчик на социални услуги "А-2017" ЕООД за многобройни нарушения на законодателството при управлението на дома "Свети Георги" във Варна. Към момента фирмата няма право да предоставя социални услуги, тъй като агенцията е отказала да й издаде лиценз след 31.12.2021 г. поради неизпълнение на изискванията на Закона за социалните услуги.

При проверките в Дома "Свети Георги" през юли и декември 2021 г. Агенцията за качеството на социалните услуги е установила, че в нарушение на закона в социалната услуга са настанени хора без заявено желание и личен избор от тяхна страна. В тази връзка на управителя на фирмата е съставен акт и е наложено административно наказание - глоба от 3000 лева. Друго нарушение е, че договорите за настаняване на хората не са сключени с тях, а с трети лица. Затова на управителя на "А 2017" ЕООД е издаден акт и е наложено административно наказание – глоба от 4500 лева. Нарушителят не е извършил плащане и двете наказателни постановления са изпратени на Националната агенция за приходите за събиране на вземанията.

През януари 2022 г. доставчикът на социални услуги "А 2017" ЕООД отново иска лиценз за предоставяне на социални услуги за възрастни и агенцията извършва паралелни проверки в Девня и Варна, където кандидат-доставчикът предоставя резидентни социални услуги за възрастни хора в надтрудоспособна възраст, за пълнолетни хора с деменция и за пълнолетни хора с психични разстройства. Установено е, че услугите не отговорят на стандартите за местоположение и материална база, липсват необходимите специалисти за предоставяне на качествена грижа и дейности спрямо индивидуалните потребности на хората.

При проверките е констатирано, че в дома във Варна са настанени хора с различни заболявания, които са извън целевите групи по заявленията за издаване на лиценз. Смесването на групи хора с различни потребности и необходимост от различна грижа в обща среда е недопустимо по закон. В социалните услуги липсва щатна длъжност - социален работник, не са сключени и граждански договори с лекар и счетоводител. Друго нарушение е, че в социалната услуга не се извършва социална работа. Задоволяват се единствено основни жизнени потребности на настанените хора като хранене, помощ при тоалет, прием на лекарства и съдействие за получаване на медицинска помощ.

Заради многобройните нарушения Агенцията за качество на социалните услуги отказва да издаде лиценз за предоставяне на социални услуги на "А 2017" ЕООД. За решението е уведомен областния управител на Варна.

През март 2022 г. Агенцията за качество на социалните услуги установява, че въпреки липсата на лиценз, домът "Свети Георги" продължава да функционира, което е нарушение на закона. Поради това през април на доставчика са издадени два нови акта за административно нарушение поради неспазване на разпоредбите на Закона за социалните услуги.

В резултат на констатираните многобройни нарушения и предвид сериозната им тежест Агенцията за качество на социалните услуги е сезирала незабавно Прокуратура на Република България; Върховна административна прокуратура; Върховна касационна прокуратура; Окръжна прокуратура – Варна; Окръжна прокуратура – Пловдив; Регионална здравна инспекция – Варна, Пловдив; Областна дирекция по безопасност на храните – Варна; Дирекция "Инспекция по труда – Варна"; Община Варна.

Основната версия за пожара е умишлен палеж

Умишлен палеж е основната версия за пожара в злополучния дом, съобщи по-рано старши комисар Атанас Миков, директор на ОДП- Варна.

"Иззети са записи от камерите, проведени са разпити. От камерите ясно се вижда самото извършване на палежа. Обитател на стаята влиза вътре, другите трима души вътре спят. Мъжът пали на едното легло лесно запалими предмети, прехвърля ги на другото и напуска стаята с пълзене, тъй като е с церебрална парализа и много трудно подвижен. При пожара загиват тримата души в стаята и жена е съседното помещение", обясни комисар Миков, цитиран от БНТ.

Първоначалната информация бе, че евентуалният извършител е на 53 години и е настанен в психиатрия за изясняване на психическото му състояние. Заподозреният е обитател на дома и е настанен в стаята, в която е възникнал пожарът. Той е бил преместен от друго социално заведение.

Днес ще стане ясно дали мъжът следва да бъде привлечен като обвиняем и каква мярка да му бъде взета.

Продължава лечението на приетите в болница две възрастни жени.

mediapool.bg