Кламер БГ - Новини: Разследват губернатора на Ню Йорк Андрю Куомо за сексуален тормоз

Разследват губернатора на Ню Йорк Андрю Куомо за сексуален тормоз

Свят

|
Вт, 09 Март 2021г. 11:25ч.
Разследват губернатора на Ню Йорк Андрю Куомо за сексуален тормоз

Прокурорката на американския щат Ню Йорк Летисия Джеймс избра бившия федерален прокурор Джун Ким и адвокатката специалист по въпросите на трудовата дискриминация Ан Кларк, за да разследват обвиненията за сексуален тормоз и неуместно поведение, отправени от пет жени срещу губернатора на щата Андрю Куомо, предадоха световните агенции.

Екипът ще извърши пълно и независимо разследване на твърденията, насочени срещу губернатора и на обстоятелствата около тях. Всяка седмица двамата юристи ще се отчитат за свършената работа пред Летисия Джеймс. Тези назначения идват в момент, в който призивите да се отстрани влиятелният губернатор демократ нарастват. Куомо в неделя отхвърли идеята да подаде оставка.

На власт от 10 години, в даден момент той беше възприеман като герой в разгара на пандемията, но накрая бе обвинен, че е укрил броя на починалите с коронавирус в старческите домове в щата.

Вчера лидерите на републиканците в долната камара на нюйорското законодателно събрание внесоха резолюция за импийчмънт на Куомо. За да има успех начинанието, то трябва да бъде подкрепено от 150 членове на долната камара на местния парламент. Тогава ще бъде организиран процес в горната камара пред сенаторите и седем съдии от апелативния съд на щата Ню Йорк. Ако мнозинство от две трети гласува за отстраняване на губернатора, то тогава неговата заместничка, демократката Кейти Хочъл ще поеме поста до изборите през ноември 2022 г.

mediapool.bg