Кламер БГ - Новини: Разследван за кражба бизнесмен е взел джипа на Бююк след депортацията в Турция

Разследван за кражба бизнесмен е взел джипа на Бююк след депортацията в Турция

България

|
Вт, 09 Май 2023г. 07:21ч.
Разследван за кражба бизнесмен е взел джипа на Бююк след депортацията в Турция

Абдуллах Бююк, сниман веднага след предаването му на турските власти

Джипът на депортирания в Турция бизнесмен Абдуллах Бююк е използван близо седем години от разследван за кражба български бизнесмен, който е отказал да го върне на законния му собственик, показва разследване на Mediapool.

Депортацията на турския бизнесмен предизвика голям политически скандал в България и привлече вниманието на европейските партньори на страната през август 2016 година. По това време на власт беше второто правителство на Бойко Борисов, а вътрешен министър бе Румяна Бъчварова.

Сега Бююк съди България пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург, след като изкарва 40 месеца в турски затвор, а после е поставен под домашен арест и контролиран с електронна гривна.

Арестът на човека и джипа му

На 10 август 2016 година служители на МВР арестуваха Абдуллах Бююк в София, докато шофира своя автомобил "Ленд Роувър". Оправданието за ареста е, че няма валидни документи за пребиваване в страната. Истинската причина е, че Турция настоява България да й предаде всички заподозрени като "гюленисти" след опита за пуч срещу Реджеп Ердоган и неговото правителство. Бююк се оказва заподозрян като "гюленист".

Бююк идва да живее в България в самото начало на 2016 година с искане за политическо убежище от режима на Реджеп Ердоган. Той казва, че мести в страната и своя бизнес за продажба на домейни. Турция е поискала той да бъде екстрадиран, защото срещу него се води дело за тероризъм.

Бизнесменът има опозиционни възгледи и членува в движението "Хизмет" на турския духовен лидер Фетхуллах Гюлен. Българският съд окончателно отхвърля искането на Турция за екстрадиция заради липсата на доказателства и опасността Бююк да бъде подложен на незаконно преследване. След опита за пуч през юли натискът за предаване на Бююк се засилва и в крайна сметка МВР го предава в ръцете на турските власти.

По това време Борисов много държеше на добрите отношения с Ердоган заради бежанската вълна от Сирия.

Седем години по-късно, едно гражданско дело разкрива и историята на джипа на Бююк, който незнайно как се озовал в ръцете на българин с криминално досие.

Джипът за 45 870 евро

Джипът "Ленд Роувър", с който Абдуллах Бююк е арестуван от служителите на МВР, е купен от Германия за 45 870 евро. Съдът е установил, че полицията е задържала и автомобила, чийто собственик обаче не е уведомен за мястото на неговото съхранение.

Неофициално източници на Mediapool от МВР отричат колата да е задържана. Твърдението е, че властите са разбрали кой кара колата на Бююк след това при проверка от пътна полиция.

В съдебното решение обаче изрично се твърди, че при ареста на Бююк служителите на МВР са задържали автомобила, който незнайно как се е озовал в ръцете на български бизнесмен от Кърджалийско с инициалите Б.А..

Кой е Б.А.

Българският гражданин Б.А. е регистриран от МВР като криминално проявен за кражба и за шофиране в нетрезво състояние през 2006 година, сочи информацията, която Mediapool успя да събере от свои неофициални източници.

Българските власти имат данни и за водени срещу него две дела в Германия. Едното през 2005, а другото през 2008 година, но няма информация за какво Б.А. е бил разследван от германските власти.

На неговото име са регистрирани три автомобила, но през годините той е бил многократно спиран от полицията, докато шофира най-различни коли, някои от тях изключително скъпи. При един от случаите е спрян зад волана на "Ламборгини".

В момента Б.А. е свързан с четири фирми, като най-голямата фирма е строителна с 33-ма работници и е регистрирана на адрес в кърджалийско село.

"Няма да го върна"

Три години след депортацията на Бююк, съпругата му решава да пита МВР къде е колата. Отговорът, който получава, е шокиращ. Почти веднага, след като Бююк е арестуван и изпратен в турски затвор, неговият "Ленд Роувър" се е оказал у българския бизнесмен Б.А. Това гласи отговорът на отдел "Противодействие на криминалната престъпност" на столичната полиция до фирмата на Бююк.

По този случай е водена дори предварителна прокурорска проверка, от която се разбира, че Б.А. дори има наложени глоби от полицията при шофирането на въпросния "Ленд Роувър".

Сътрудник на съпругата на Бююк е разказал на прокуратурата, че е провел разговор с Б.А., който е заявил, че автомобилът бил в него, но нямало да го върне и затворил телефона.

През 2020 г. фирмата на Бююк завежда гражданско дело за собственост върху джипа пред Софийския градски съд и го печели. В съдебното решение не са описани някакви документи за собственост, които да са представени от Б.А. Решението за връщането на колата не е окончателно и може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.

mediapool.bg