Кламер БГ - Новини: Разрешават самостоятелни практики на акушерките и медицинските сестри

Разрешават самостоятелни практики на акушерките и медицинските сестри

България

|
Пон, 19 Авг 2019г. 14:37ч.
Разрешават самостоятелни практики на акушерките и медицинските сестри

Медицинските сестри и акушерките да имат право на самостоятелни практики, за каквито те от години настояват. Това предвиждат промени в Закона за лечебните заведения, публикувани от Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане.

В мотивите си от ведомството обясняват, че така за практикуващите тези професии специалисти ще се създаде възможност за самостоятелен избор на професионално развитие и този вид здравни услуги ще бъдат извадени от сивия сектор. През последните години търсенето на здравни услуги от сестри и акушерки се увеличава, отчитат от МЗ.

От министерството очакват по този начин да бъдат привлечени млади хора към тези професии, тъй като тенденциите показват драстично намаляване на кандидатите за обучение по тези специалности. Цели се и намаляване на личните и обществени разходи за здравни услуги.

“От психологическа и икономическа гледна точка здравните грижи, осъществявани в домовете на пациентите са по-изгодни – пациентите остават в обичайната си среда, а здравословното им състояние се наблюдава от медицински специалист, който в случай на необходимост може да окаже спешна помощ и да осъществи координация с лекар“, пише в мотивите.

“Самостоятелното предоставяне на здравни грижи е съществен елемент от реализацията на автономността на професиите лекарски асистент, медицинска сестра и акушерка. Това ще даде възможност за избор в професионалното развитие на тези специалисти по здравни грижи. От друга страна, самостоятелната практика на лекарските асистенти, медицинските сестри и акушерките ще даде възможност на пациентите на право на избор, а и ще облекчи натовареността в извънболничната медицинска помощ като поеме изцяло здравните грижи за хронично болните, децата и бременните“, посочват още от МЗ.

mediapool.bg