Кламер БГ - Новини: Разправиите в Скопие продължават. Мицкоски срещу "мегаломанските искания" на България

Разправиите в Скопие продължават. Мицкоски срещу "мегаломанските искания" на България

Свят

|
Ср, 27 Юли 2022г. 15:43ч.
Разправиите в Скопие продължават. Мицкоски срещу "мегаломанските искания" на България

Сн. ЕПА/БГНЕС

"Нито Европа, нито България ще спечели повече от това, че едно престъпно правителството е изпълнило мегаломанските искания (на България), чрез които една държава и един народ са поставени в подчинено положение", казва в интервю за Дойче веле председателят на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

Мицкоски коментира думите на еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей, че опозицията в Република Северна Македония е прекрачила демократичните европейски червени линии по отношение на предложената преговорна рамка, когато нейни представители късаха и гориха в парламента предложението.

Според лидера на ВМРО-ДПМНЕ единствените червени линии, които са били прекрачени, са тези, които правителството е прекрачило - „на здравия разум, на продажбата на македонската идентичност, грубата търговия с историческото наследство и културни забележителности“, върху които държавата гради своята идентичност.

"Познавайки европейската бюрокрация, разбирам Вархей, който като политик в ЕС иска още един приключен въпрос. И в същото време ми е ясно, че от негова гледна точка е трудно да се разбере кое е изключително важно за нас, кое е нашата идентичност и правото да съществуваме като малък народ, и то в състояние, когато наш съсед неоснователно ни блокира, възползвайки се от слабото и корумпирано правителство, което и неспособно да даде резултати и търгува с маркерите на идентичността ни“, казва Мицкоски, цитиран от БТА.

Според него ЕС също губи от доверието към себе си, "когато се задоволяват мегаломанските искания на отделните държави“, а единственото, което ВМРО-ДПМНЕ иска, е "последователно зачитане на ценностите, на които се крепи ЕС, а това е зачитането на многообразието и солидарността“.

Мицкоски твърди, че разговорите с премиера на Унгария Виктор Орбан са били свързани с онова, което притеснява опозицията в Република Северна Македония в преговорната рамка, "а именно да бъде позволено на държава-членка на съюза да променя учебниците, конституцията, да отрича езика в страната", докато в същото време Северна Македония ще продължава да е стои "пред портите на ЕС, докато някой от България не каже: сега можете да влезете“.

Мицкоски нарича "смешни" и "проява на безсилие" твърденията на управляващия СДСМ, че опозиционната партия продължава да е управлявана от Груевски (който от 2018 г. живее в Унгария).

Според него „подобна дезинформация цели разфокусиране от реалните теми, които интересуват гражданите, като инфлацията, енергийната криза и асимилацията чрез приемане на протокол, който обществото видя след подписването му“, а ВМРО-ДПМНЕ е "преструктурирана, реформирана народна партия за македонско национално единство“.

В интервюто Мицкоски твърди, че консултациите по искания от опозицията референдум, свързан с преговорната рамка, продължават и през втората половина на следващия месец от ВМРО-ДПМНЕ ще излязат с конкретни решения.

mediapool.bg