Кламер БГ - Новини: Раздор в БСП заради номинацията за кмет на Варна

Раздор в БСП заради номинацията за кмет на Варна

България

|
Нед, 15 Септ 2019г. 16:14ч.
Раздор в БСП заради номинацията за кмет на Варна

Раздор в БСП предизвика кандидатурата на проф. Анелия Клисарова за кмет на Варна, одобрена от Националния съвет на социалистите в неделя.

Левицата категорично отхвърли кандидатурата на председателя на политическа партия "Възраждане" Костадин Костадинов за кмет на Варна, съобщи пред журналисти зам.-председателят на БСП Кирил Добрев. По думите му една от причините е, че платформата на Костадинов и ценностите, които изповядва, се разминават с тези на БСП.

През юли ръководството социалистите свали доверието си от Гуцанов като председател на социалистите в града. Мотивите бяха състоянието на структурата на БСП в крайморския град, представянето на последните местни избори и противоречия в организацията. Структурата във Варна обаче продължава да го подкрепя и все още не е избран нов лидер.

Кирил Добрев коментира, че целият дебат на пленума се е оформил около това кой да води листата с общински съветници във Варна. Добрев посочи, че председателят на БСП-Варна Борислав Гуцанов е със свалено политическо доверие и членовете на Националния съвет категорично са изразили мнение, че той няма как да води листата на БСП във Варна. Кандидат за кмет ще бъде проф. Анелия Клисарова, която ще води и листата, и няма никаква драма, коментира Добрев.

По думите му Гуцанов е явление в партията, което е като "тумор" в БСП и ръководството се е опитало да го прекрати.

Междувременно, Гуцанов обяви, че обмисля да обжалва кандидатурата на Клисарова.

"Този избор е нелигитимен. Имаше грубо погазване на устава и правилата", каза той. По думите му се отнемат правомощията на варненската партийна организация и листата се пренарежда изцяло от Националния съвет.

"Това е втората по големина организация. Листата беше пренаредена изцяло от Националния съвет по предложение на Кирил Добрев. Няма такива правила. Аз обмислям жалене в съда на това решение, тъй като смятам, че трябва да бъде защитено достойнството на варненската конференция и организация", заяви Гуцанов.

Въпреки скандала Гуцанов увери, че няма да бламира кандидатурата на Клисарова, и местната структура ще работи за доброто представяне на местния вот през октомври. Той уточни, че номинациите на варненските социалисти са били две – на Костадин Костадинов и кап. Георги Георгиев, и подчерта, че втората кандидатура не е стигнала до обсъждане, защото всичко е било предварително режисирано.

В отговор Кирил Добрев коментира, че досега никой социалист не си е позволявал да обжалва в съда решения на Националния съвет. Имаме контролна комисия и тя ще изрази своето становище по възраженията на друга група социалисти, добави той.

При разглеждането и гласуваето на актуализацията на бюджета на партията е решено всеки месец да се удържат по 4000 лв. от заплатите на евродепутатите социалисти. Средствата ще отиват в касата на БСП. Решението ще се изпълнява до края на годината, защото за 2020 г. ще бъде гласуван нов бюджет.

mediapool.bg