Кламер БГ - Новини: Развръзката на драмата с ГЕРБ тепърва предстои

Развръзката на драмата с ГЕРБ тепърва предстои

Анализи и Коментари

|
Четв, 28 Март 2019г. 19:49ч.
Развръзката на драмата с ГЕРБ тепърва предстои

Интересът, с който се очакваше развръзката за втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов, бе провокирана най-вече от въпроса дали лидерът Бойко Борисов е достатъчно силен да наложи волята си и да го санкционира за скандала "Апартаментгейт". Логиката на събитията изглеждаше предизвестена, след като Борисов предпочете да постави партийния си заместник пред свършен факт. Без да го чака да се завърне от САЩ, той взе оставките на правосъдния министър Цецка Цачева и зам.-министъра на спорта Ваня Колева (кумица на Цветанов), които също са си напазарували изгодно апартаменти от "Артекс". При това положение вече нямаше съмнение, че "червената лапичка" ще светне и за Цветанов.

Неофициалната информация, че ще се наложи да се прости с парламента, изпревари с един прибирането му в България.

Не може да се отрече, че Цветанов направи всичко по силите си това решение да изглежда негово лично. Обаче не съобщи какво е преди да е разговарял с Борисов. Първото нещо, което каза след завръщането си, беше: "За мен ГЕРБ е кауза, оставам лоялен на премиера".

Всъщност Цветанов едва ли има друг избор. Той е дясна ръка на премиера от 2001 г.,когато Бойко Борисов стана главен секретар на МВР и това бе трамплинът за бъдещата му политическа кариера. През всички тези години Цветанов винаги е бил вечният "втори", неуморно зает с партийно строителство, набавяне на гласове и печелене на избори. Той е човекът, който държи структурите и реди изборните листи, поради което болшинството от депутатите на ГЕРБ са му лично предани. Те се чувстват като един отбор, който не само трябва да гарантира прокарването на закони и да се бие с опозицията, но и нерядко да отиграва неспасяеми топки от страна на Борисов.

Съзнавайки огромната си власт в най-голямата партия и в държавата, Цветанов винаги си е знаел мястото. Вероятно не защото не иска да е първи, а защото никога не е постигнал авторитета и популярността на лидера. За всички е ясно, че ГЕРБ е Борисов и Борисов е ГЕРБ, а Борисов не може без Цветанов. Всеки от тях е заложник на другия – знаят прекалено много един за друг и как са стигнали до тук. Двамата са заложници в една и съща драма - и двамата горят, ако партията им не е на власт или няма потенциал да е на власт.

"Няма драма", увери оптимистично Цветанов, обявявайки оттеглянето си от парламента. Депутатите от ГЕРБ му подариха маратонки, за да продължи политическия маратон. Самият той насърчи наследническата си на шефския пост в групата Даниела Дариткова с огромен букет и обещание да й помага. Бойко Борисов пък заяви, че му вярва и както има грешка, има и прошка.

Всичко, което се разиграва под светлините на прожекторите, има за цел да внуши на партийните членове, симпатизантите и на гражданите, че партията е все така единна и стабилна. Както и права, дори когато съгреши. А грешките валят една след друга, но премиерът ги лови още във въздуха, разпореждайки да се отменят взети решения и гласувани закони, както и да се подават оставки.

После уж всичко се оправя – в името на стабилността, която всъщност е стабилност на статуквото, призвана да охранява политически определени икономически интереси.

Затова и са прави онези, които твърдят, че оставката на Цветанов от парламента няма да промени нещата. Това наказание има за цел да санира, доколкото е възможно, политическите щети за ГЕРБ от скандала с евтино придобитите апартаменти.

Реално обаче предстоят вътрешни сътресения и разместване на пластовете. Макар и да няма формална промяна в партийната власт, с която Цветанов разполага, той вече няма да може да ползва политическите лостове, които му бяха под ръка като председател на парламентарната група. Договарянето на политически сделки няма да минава директно през Цветанов, или поне не на всички. Центърът на тежестта постепенно ще започне да се измества и това изглежда влиза в плановете на Борисов за друг вътрешен баланс в партията.

Дариткова със сигурност ще спазва партийната линия и ще търси диалог и консенсус. Но в реалния живот нещата са по-сложни – като се започне от проблеми с кворума, тактически маневри в пленарната зала, осигуряването на гласове от други партии и се стигне до кадрови пазарлъци или различни многоходови комбинации. До момента Цветанов бе незаменим в тази роля. Възможно е Дариткова да се окаже по-успешна от него, но е възможно и обратното.

Случващото се в ГЕРБ е подарък не само за социалистите, които хазартно заложиха на парламентарен бойкот и обявиха, че ще се върнат в Народното събрание само след предсрочни избори. ДПС са крайно пестеливи в коментарите си за апартаментния скандал и разжалването на Цветанов, но отслабването на ГЕРБ работи в техен интерес. Движението иска да се върне във властта и почетният председател на ДПС Ахмед Доган посочи формулата още в края на миналата година - програмно правителство.

Ето защо драмата продължава, а истинската развръзка предстои.

mediapool.bg