Кламер БГ - Новини: Раждаемостта във Франция спадна с 13 на сто, вероятно заради коронавируса

Раждаемостта във Франция спадна с 13 на сто, вероятно заради коронавируса

Европа

|
Пет, 26 Фев 2021г. 10:38ч.
Раждаемостта във Франция спадна с 13 на сто, вероятно заради коронавируса

Раждаемостта във Франция през миналия месец е отбелязала спад от 13 на сто спрямо същия месец на 2020 г., предае Франс прес.

Подобен голям спад не е регистриран от 1975 година, показват публикуваните вчера данни на френския национален стратистически институт.

Повечето от родените през януари 53 900 бебета са били заченати в началото на първата карантина, въведена в средата на март 2020 годинаа. Възможно е здравната криза и голямата несигурност да са обезкуражили потенциалните родители и да са ги подтикнали да отложат с няколко месеца възможното зачеване, отбелязва институтът.

Раждаемостта във Франция спада от шест години насам, но подобен спад не е регистриран от 1975 г., в края на епохата на "бейби бума". През декември 2020 г. обаче тенденцията към спад вече е била забележима, като е възлизала на 7 на сто. Това сочи, че пандемията е оказала влияние върху раждаемостта, смятат френските статистици. Очаква се през следващите месеци да установим дали тенденцията е била налице само в началото на пандемията, или е устойчива тенденция.

mediapool.bg