Кламер БГ - Новини: Радев сезира Конституционния съд за ускореното отчуждаване на имоти

Радев сезира Конституционния съд за ускореното отчуждаване на имоти

България

|
Вт, 04 Юни 2019г. 15:57ч.
Радев сезира Конституционния съд за ускореното отчуждаване на имоти

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за промените в Закона за държавната собственост.

Държавният глава наложи вето на същите текстове, които сега дава на КС, но миналата седмица то беше единодушно преодоляно в Народното събрание.

Промените бяха прокарани от ГЕРБ и "Обединени патриоти", а целта беше да се ускори отчуждаване на имоти за изграждането на обекти с национално значение, като магистрали, газопроводи, пристанища, индустриални зони и др.

За целта се дава възможност за предварително изпълнение на отчуждаването на имоти за държавни нужди.

Президентът подкрепя основната цел на промените в закона, но възразява срещу разпоредбите за предварително изпълнение на отчуждителни актове за обекти с национално значение, определени като такива със закон или с акт на Министерския съвет.

В мотивите за отхвърленото ветото той изразяваше опасение, че предвид липсата на критерии, по които МС обявява обектите с национално значение, приложното поле на предварителното изпълнение може да засегне множество частни имоти без гаранции, че това са обекти за общо ползване в обществен интерес.

"Сезирайки съда президентът отстоява своята позиция, изразена с наложеното вето върху законовите разпоредби", пишат от прессекретариата на президентството.

mediapool.bg