Кламер БГ - Новини: Радев: Европа да не пречи на руските доставки на газ за България

Радев: Европа да не пречи на руските доставки на газ за България

България

|
Пон, 03 Дек 2018г. 16:12ч.
Радев: Европа да не пречи на руските доставки на газ за България

"Когато говорим за екологично чиста енергия, нека не забравяме, че е много важно да имаме сигурна, предсказуема енергия. В това отношение Европа също може да ни помогне много, ако не създава пречки както в миналото, по пътя на руските доставки на газ за България. Не само за България, а и за самия Европейски съюз". Това призова президентът Румен Радев пред участниците в конференцията на ООН за промените в климата в полския град Катовице.

"България продължава да работи с всички партньори в областта на климатичните промени за пълно прилагане на Парижкото споразумение, но по-нататъшна ревизия или увеличаване на амбицията за намаляване на емисиите на парникови газове обаче не съответства на нашите национални интереси", добави Румен Радев.

Ние разглеждаме социалния аспект като фактор от първостепенна важност за запазването на хиляди работни места, посочи българският държавен глава.

Трябва да разработваме и прилагаме механизми, създаващи предвидими правила за прилагане, стимулиращи конкурентоспособността на индустрията, смята Радев.

България и Европейският съюз вече изпълняват ангажиментите си по втория период на задължения по Протокола от Киото.

"Преизпълняваме целта"

Ние сме на път да преизпълним целта от намаляване на емисиите с 20 процента за 2020 г. в сравнение с 1990 г., посочи президентът.

Той отбеляза, че през 2016 г. емисиите на парникови газове в България са намалели с 49 на сто в сравнение с базовата 1988 г. и с 4,4 на сто в сравнение с предходната 2015 г.

България продължава да работи с всички партньори в областта на изменението на климата за пълното прилагане на Парижкото споразумение, коментира Радев и допълни, че се ръководим от принципа на последователно и пълно прилагане на договореното законодателство.

По думите му трябва да се адаптираме към променящия се климат.

През последните години станахме свидетели на увеличен интензитет и честота на екстремни климатични явления в глобален мащаб, каза държавният глава. Той отбеляза, че, за справяне с тези ефекти, България е разработила Национална стратегия за адаптация и План за действие.

Адаптирането към изменението на климата е въпрос на всички сектори в обществото, включващ всички органи на местно, регионално и национално равнище, но също така и частния сектор, организациите на гражданското общество и гражданите, заяви президентът Румен Радев, цитиран от БТА.

Той декларира,че България е решена да подкрепи приемането на правилата за прилагане на Парижкото споразумение, които са ясни, достатъчно подробни, ефективни и приложими за всички.

Успешният резултат ще изпрати положителен сигнал за стабилността на Парижкото споразумение и неговите цели, посочи Радев.

Според него широката ангажираност би създала повече възможности за ниско ниво на емисии и устойчиво развитие на климата, като се вземе предвид състоянието и бъдещите перспективи на националните енергийни системи.

Очаква се на срещата да бъде поставен въпросът за прекратяване на добива на твърди изкопаеми в ЕС като мярка за ограничаване на глобалното затопляне.

Такъв призив за прекратяване на добива на въглища отправи австрийският президент Александър ван дер Белен.

Българският държавен глава Румен Радев, който представя позицията на страната ни на форума, вече обяви, че не подкрепя подобна мярка.

Генералният секретар на ООН: Вървим бавно и не в правилна посока

"Изобщо не вървим в правилната посока" за ограничаване на климатичните промени, които стават "по-бързо от нас", предупреди генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от Франс прес.

"Макар да сме свидетели на опустошителни последици за климата, предизвикващи хаос по целия свят, все още не правим достатъчно, не вървим достатъчно бързо", каза Гутериш през втория ден от 24-ата конференция на ООН за климата (COP24) в Катовице.

"Климатичните промени напредват по-бързо от нас и трябва да наваксаме закъснението си колкото се може по-бързо, преди да е станало твърде късно", настоя генералният секретар на ООН. Той предупреди, че "за много хора, региони и дори държави това вече е въпрос на живот и смърт".

Затова е "трудно да се разбере защо ние, заедно, се движим толкова бавно, и дори в погрешната посока", добави Гутериш.

Очаква се двуседмичната конференция в Катовице да излезе с решение как правителствата да докладват за усилията си за намаляването на парниковите емисии и да задържат глобалното затопляне под 2 градуса по Целзий, както беше договорено през 2015 г. в Париж.

Страната домакин Полша ще предложи декларация за "справедлив преход" от въглищата - основния й енергиен източник - като се вземе под внимание положението на хората, работещи във въгледобивния сектор.

Критиците казват, че декларацията трябва да покрива по-широко всички аспекти на прехода от изкопаеми горива към зелена енергия.

mediapool.bg