Кламер БГ - Новини: Радев отново призова за спешна модернизация на армията

Радев отново призова за спешна модернизация на армията

България

|
Четв, 29 Дек 2022г. 15:59ч.
Радев отново призова за спешна модернизация на армията

Сн. БГНЕС

Динамичните промени в геополитически контекст и растящите рискове пред националната и колективната сигурност изискват въоръжените сили на България в много по-бърз порядък да развият адекватни отбранителни способности и повишена оперативна съвместимост с нашите съюзници, каза президентът Румен Радев.

В четвъртък той освободи полковник Христо Ганецовски като командир на База за командване, управление и наблюдение и го назначи на длъжността заместник-командир на Съвместното командване на силите. На церемония в Гербовата зала на Президентството държавният глава удостои Ганецовски с висше офицерско звание "бригаден генерал".

Радев каза, че на новата си длъжност генерал Генецовски ще има и много по-голяма отговорност във своята дейност.

"След успешната сертификация на батальонната бойна група в Ново село остават важните задачи по нейното адекватно функциониране и координация между въоръжените сили на различните държави - участнички. Аз съм убеден, че с вашия богат командирски опит и проявени лидерски и професионални качества ще ви помогнат изключително и за постигане на важните задачи в новата длъжност", посочи президентът Румен Радев на официалната церемония.

От своя страна бригаден генерал Генецовски каза, че няма да пожали време и усилия за да изпълни със съдържание оказаната му чест.

"Свидетели сме на събития и процеси, които напълно, наново ще пренапишат теорията и практиката по създаване на бойни способности от въоръжените сили. Надявам се , че опитът ми от ВВС , от техник на самолет до командир на база, и най-вече като командир на базата за командване, управление и наблюдение ще бъдат необходими и ефективно ще се приложат при изпълнение на мисиите, функциите и задачите на съвместното командване", каза той.

mediapool.bg