Кламер БГ - Новини: Радев ще наложи вето на промените в Изборния кодекс (oбновена)

Радев ще наложи вето на промените в Изборния кодекс (oбновена)

България

|
Четв, 17 Септ 2020г. 13:57ч.
Радев ще наложи вето на промените в Изборния кодекс (oбновена)

Президентът Румен Радев съобщи в четвъртък, че ще наложи вето на промените в Изборния кодекс.

"Категорично", каза Радев, попитан от журналисти за гледаните от депутатите в момента промени в Изборния кодекс и дали вижда основания за президентско вето от това, което чува.

Той се спря по-конкретно на оставената от депутатите от мнозинството възможност за гласуване и с машини, и с хартиени бюлетини.

Това е опит да се запази възможността изборите да бъдат манипулирани, а има и икономически измерения, защото решението на народните представители означава, че се обезсмисля финансирането на машините за гласуване, коментира президентът и добави, че категорично ще наложи вето на този закон.

"Отдавна има всички условия да се подадат оставки. Tова, което стана вчера, е радикализация на протеста. Обществото постави ясно своите искания, но в замяна на това хората биват обиждани, неглижирани, дори и някои от тях бити, това е нормална реакция", коментира Румен Радев във връзка с барикадата на протестиращи от формацията на Мая Манолова и майки от "Системата ни убива", които преди ден часове наред отказваха да напуснат сградата на НС.

"Нормално е протестът да се радикализира"

Според него всяко протакане задълбочава кризата.

"Явно управляващите се опитват да доразпределят порциите и отново да направят така , че да влияят върху изборите ,да могат да ги манипулират по тяхно желание. България вече се осъзнава и няма да приеме поредна манипулация на изборния процес", каза Радев.

Президентът каза, че има радикализация на протеста и по думите му това е нормална реакция.

Когато обществото постави ясно своите искания, но в замяна на това хората и протестиращите биват обиждани, неглижирани, дори някой от тях бити, това е нормална реакция, посочи Румен Радев.

"Всички български граждани и европейци желаят парите от Брюксел да стигат до гражданите, а да не пълнят шкафа на Борисов или на някой друг политик", каза президентът.

Той посочи, че отдавна сме подложени на масирана пропаганда за успехите на управлението и за неговата незаменимост като фактор за нашата европейска интеграция и европейско развитие.

"Тепърва ще осъзнаваме мащабите на пораженията"

Радев добави, че тепърва ще осъзнаваме мащабите на пораженията от това управление върху държавността и нашето бъдеще и по думите му Европа също започва да го осъзнава.

България е част от Европа и е показателно ,че дебатът за състоянието на демокрацията и за върховенството на закона се води в Европейския парламент, докато българският парламент отрича съществуването на проблема, посочи Румен Радев .

"Управляващите и главният прокурор се опитаха да излъжат българите за инициативата и за темите за изслушване в Европейския парламент, но Европейският парламент "ги излови в крачка" - това е достатъчно основание да си подадат оставките", каза Радев.

Президентът заяви, че трябва да е ясно, че акцентът върху върховенството на закона ще има последствия и ще стане така, че греховете на Борисов и заемите на това правителство ще се плащат от следващите правителства и поколения.

Отново призиви за законови промени около НСО

Според държавния глава вчера служителите на НСО, които са извели протестиращите, са действали по указание на Цвета Караянчева.

"Проблемът е в начина, по който се управлява държавата и създаването на нефелни и лобистки закони. Когато едно управление не решава проблемите на хората и се крие от тях каква е логичната развръзка – хората да дойдат при това управление", посочи Румен Радев.

Според него, ако има призиви за закриване на НСО, то това може да стане само със закон.

"Когато едно управление не решава проблемите на хората и се крие от тях каква е логичната развръзка - хората да дойдат при това управление", коментира президентът.

Радев заяви ,че проблемът не е в НСО, а в начина , по който се управлява държавата и в производството на "нефелни" и лобистки закони.

Той каза, че отдавна апелира да има законодателна промяна, която да изчисти основните задачи, обхвата на действие, подчинеността и контрола върху НСО и допълни, че това е крайно време да стане.

Радев каза също, че ако има призиви за закриване на НСО, това може да стане само със закон, защото закон учредява службата.

Държавният глава добави, че тези, които искат закриване на НСО, и парламентът трябва да посочат коя друга структура, с какъв личен състав, с каква подготовка и правомощия ще поеме охраната на обекти от националната ни сигурност като Министерски съвет, парламент и президентство.

На въпрос как си обяснява, че част от протестиращите искат и неговата оставка, Румен Радев поиска да се съпоставят каква част от обществото и кои искат оставката на правителството и кои искат неговата оставка.

Президентът Радев отговори на журналистически въпроси след като присъства на тържествената литургия в храма "Св. София" по повод християнския празник на вярата, надеждата и любовта и Деня на София.

mediapool.bg