Кламер БГ - Новини: Радев обсъди с експерти високите цени на тока и газа

Радев обсъди с експерти високите цени на тока и газа

България

|
Съб, 16 Окт 2021г. 18:48ч.
Радев обсъди с експерти високите цени на тока и газа

Радев обсъди с експерти високите цени на тока и газа

Президентът Румен Радев обсъди с експерти мерки за решаване на проблемите с високите цени на електроенергията и природния газ, съобшиха от пресслужбата на държавния глава.

"Глобалният проблем с ръста на цените на енергийните ресурси предизвика криза в световната икономика и поставя на изпитание домакинствата. Много от проблемите изискват решение на ниво Европейски съюз. Приоритет в общите европейски решения следва да бъде защитата на гражданите и икономиката, особено на малкия и средния бизнес. Необходими са бързи мерки в краткосрочен план, както и дългосрочна визия за развитие на сектора", казал той по време на работната среща.

Били са обсъдени възможните механизми от страна на държавата за намаляване на цената на електроенергията и на синьото гориво, за компенсиране на бита и бизнеса при съблюдаване на пазарните принципи. Коментирали са били възможните общоевропейски и национални мерки за справяне с непосредствения ефект от настоящото покачване на цените и за по-нататъшно укрепване на устойчивостта срещу бъдещи сътресения. Обсъден е бил и преходът на Европа и страната ни към зелена икономика и въглеродна неутралност.

По думите на Радев в последните години „миксът“ при взимане на решения в енергетиката е бил нарушен драстично в полза на политиката за сметка на експертността, като в този дисбаланс особено влияние са имали задкулисни интереси. Според него повече от десетилетие България не е работила за изграждането на нови базови енергийни мощности, системно е било отлагано решаването на редица сериозни проблеми.

Румен Радев подчерта, че изграждане, поддържане и развиване на базови и балансиращи енергийни мощности е ангажимент предимно на държавата.

"Необходими са бързи решения за бъдещето на енергийния микс, за съдбата на въглищната и ядрената ни енергетика, за изграждане на нови мощности за съхранение на енергия, за въвеждането на съвременни и иновативни технологии", добави президентът и допълни, че трябва да се разгледат всички възможности на базата на обективен и задълбочен технологичен, икономически и финансов анализ.

Според него България притежава отлични природни дадености за добив на енергия от слънце, вятър, геотермални източници и за нейното съхраняване, а планът за възстановяване и устойчивост отваря нови перспективи в тази посока.

"Битът и бизнеса имат нужда от подкрепа, за да оцелеят и общите европейски усилия трябва ефективно да бъдат насочени в тази посока възможно най-скоро, за да се омекоти негативният икономически и социален ефект от извънредното покачване на световните цени на енергията", заяви Румен Радев.

По думите му трябва да се подобри значително прозрачността и прилагането на ефективни антикорупционни механизми в енергетиката.

mediapool.bg