Кламер БГ - Новини: Радев към Костов: Не сме забравили, че България бе разпродадена на безценица

Радев към Костов: Не сме забравили, че България бе разпродадена на безценица

България

|
Ср, 29 Март 2023г. 13:06ч.
Радев към Костов: Не сме забравили, че България бе разпродадена на безценица

Румен Радев

"Иван Костов явно е забравил Конституцията, но ние не сме забравили, че по негово време България беше разпродадена на безценица. Българската позиция е ясна - няма да изпращаме оръжия за Украйна". Така президентът Румен Радев отговори на бившия премиер Иван Костов, който по-рано тази седмица го критикува, че е "руски агент за влияние" и "узурпира власт" с изказванията си срещу оказването на директна военна помощ на Украйна.

"Политическите партии, а не президентската институция, отдавна излязоха извън нормите на българската конституция със системния си отказ да поемат отговорност и да съставят правителство", каза Радев.

Той добави, че според конституцията президентът е длъжен да назначи служебно правителство, когато партиите не искат или не могат, или ги е страх от това.

"В момента имаме комбинация от всички тези случаи", посочи той.

Радев коментира, че не е "толкова страшно да се управлява страната ефективно дори по време на най-тежка криза" и добави, че дори на евентуално следващо редовно правителство ще му е по-лесно, тъй като назначеният от него служебен кабинет бил решил много проблеми.

Радев за пореден път се обяви и срещу изпращането на боеприпаси за Украйна на държавно ниво.

"Ако частните компании в България, които могат да произвеждат снаряди по натовски стандарт, решат да изнасят за Украйна - междуведомствена комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение трябва да изисква сертификат за краен потребител, обясни Радев.

Трябва да е ясно и ние да знаем, че тези снаряди отиват при европейските партньори на България, каза президентът.

Български боеприпаси обаче достигат до там през сделки с посредници или частен бизнес и това не е тайна въпреки периодичните коментари на Радев. Миналата седмица служебното правителство официализира схема със стари боеприпаси за над 300 млн. лева, които е много вероятно да се озоват в Украйна.

По-рано тази седмица Иван Костов припомни, че 48-ото Народно събрание задължи правителството да предостави военно оборудване на Украйна, като решението на парламента не е за еднократна военно-техническа помощ, че продължаваща.

Радев и назначеното от него правителство обаче отказаха да го изпълнят.

По думите на Костов отказът на Радев българската отбранителна промишленост да произведе 155-милиметрови снаряди е удар по индустрията и икономиката на страната.

mediapool.bg