Кламер БГ - Новини: Радев е против експертен кабинет, щял да е марионетка

Радев е против експертен кабинет, щял да е марионетка

България

|
Вт, 01 Септ 2020г. 15:37ч.
Радев е против експертен кабинет, щял да е марионетка

Ако правителството подаде оставка, не бива да се съставя експертен кабинет, защото няма да е нищо повече от марионетка. Такава теза изказа президентът Румен Радев. Според него хората искат оставката на управляващите, за да се сложи край на сегашния режим, а не той да се бетонира зад експертен кабинет.

Ново доверие

Радев каза, че експертен кабинет ще бъде измама към очакванията на българите.

"Не трябва да го допускаме, защото при един експертен кабинет пак режимът на Борисов ще организира изборите, а това означава служебно да си гарантира пожизнено управление", заяви държавният глава.

Радев, който наскоро призова парламента да се саморазпусне, обясни, че депутатите би трябвало да изразяват народната воля. А тя била за оставка. След това трябвало да се назначи служебно правителство, да се организират честни избори и да има "ново доверие".

Морално и формално

"Това управление приключи морално и е важно час по-скоро да приключи и формално", каза още държавният глава.

Според него управлението на ГЕРБ е провалено и не бива да води конституционни дебати.

"Цинично е това управление, което погази конституцията, сега да има амбицията да дарява на българските граждани нова конституция, каза той. Мисля че, българите, независимо от политическите си убеждения, независимо от провокациите, са единни в решимостта си да отстранят тази власт, която се превърна в символ на корупцията и застоя, на пропилените възможности пред страната", каза Радев.

И аз си имам нова конституция

Президентът също имал готов вариант за конституция, стана ясно от думите му. Нямало обаче да го представи в момента, а когато управляващите подадат оставка.

mediapool.bg