Кламер БГ - Новини: Радев: Разпускането на парламента е въпрос на дни

Радев: Разпускането на парламента е въпрос на дни

България

|
Пет, 10 Септ 2021г. 16:09ч.
Радев: Разпускането на парламента е въпрос на дни

Радев: Разпускането на парламента е въпрос на дни

Президентът Румен Радев заяви в петък, че разпускането на 46-ото Народно събрание "е въпрос на дни". Той обаче продължава да не казва кога точно ще сложи край на сегашния парламент и ще насрочи третите за тази година парламентарни избори.

През последните седмици Радев многократно обявяваше, че е против президентските и парламентарните избори да са в един ден, но след като БСП върна последния проучвателен мандат, той беше изправен пред избора да размине датите или да осигури време на парламента за окончателно приемане на актуализацията на бюджета. Държавният глава избра второто, а преди ден дори призна, че избори 2 в 1 са възможни.

Очакванията са парламентарният вот да се проведе с първия тур на президентския вот, който вече беше насрочен за 14 ноември. Междувременно депутатите все още не са приели окончателно актуализацията на бюджета.

Бюджетът на НЗОК не е гласуван окончателно, а националният – до петък следобед се разглеждаше на второ четене от ресорната финансова комисия в парламента. Редовното заседание на Народното събрание в петък пък се очаква да започне в късния следобед. Вероятно депутатите няма да успеят да приемат остатъка от промените в бюджета на НЗОК и цялата актуализация на националния бюджет. Така вероятността за извънредно заседание става все по-голяма. Причината – за да бъдат изборите за депутати с първия тур на президентския вот на 14 ноември, Радев трябва да разпусне парламента до сряда 15 септември, когато би било следващото редовно пленарно заседание на депутатите.

От Централата избирателна комисия (ЦИК), а и от фирма "Сиела Норма", която осигурява машините за гласуване, обявиха, че би било технологично по-лесно ако вотът за депутати е с първия тур на президентските избори.

Преди седмица обаче Радев намекна, че ще остави време на депутатите не само за актуализацията на бюджета, но и за приемането на "важни законопроекти". До момента 46-ото Народно събрание не е приело нито един законопроект, а цирковете на ГЕРБ, БСП и ДПС около актуализацията на практика блокират възможността за законодателна дейност, защото комисиите не могат да заседават, докато има заседания. Все пак в петък сутринта правната комисия отне на второ четене Бюрото за защита от главния прокурор Иван Гешев и има вероятност тези поправки да бъдат и окончателно приети, ако има извънредни заседания на депутатите. Закриването на спецсъдилищата и спецпрокуратурите обаче изглежда невъзможно за оставащото време, ако Радев наистина разпусне парламента до 15 септември.

Радев обяви, че "разпускането на Народното събрание е въпрос на дни", след като изслушва предложената от "Има такъв народ" за член на ЦИК Гергана Стоянова. Тя заема мястото на Любомир Гаврилов от квотата на същата партия. Гаврилов, който е преподавател във Франция, подаде оставка.

Държавният глава подписа указа за назначаването на Стоянова. "За да имаме честни, прозрачни и достъпни избори е от изключителна важност съставът и начинът на работа на ЦИК", заяви по време на изслушването Радев.

Той изрази надежда Гергана Стоянова да се включи възможно най-бързо в пълноценната работа на ЦИК. "Изборите са стожерът на демокрацията и от тях зависи да имаме демократични и легитимни институции", каза още президентът.

mediapool.bg