Кламер БГ - Новини: Радев: Правителството бяга след кризата и ръси пари без ефект

Радев: Правителството бяга след кризата и ръси пари без ефект

България

|
Пет, 13 Ноем 2020г. 23:45ч.
Радев: Правителството бяга след кризата и ръси пари без ефект

Не трябва дебатът за коронавируса да се партизира и да има два полюса – за или против мерките, а да има дебат с експертност и за работещи решения и за управление на кризата, което все по-трудно се отдава на правителството. Това коментира президентът Румен Радев в интервю за предаването "Панорама" на БНТ.

Според него трябва да се сведе до минимум некомпетентното политическо вмешателство.

"Правителството бяга след кризата и ръси пари напосоки, но ефектът от това не се вижда. Развитието на кризата ще зависи повече от отношението на хората към пандемията, отколкото от действията на правителството" смята държавният глава и призова за минимизиране на контактните и засилване отговорността към себе си и останалите.

Можем да помогнем на лекарите с отговорността си

"Лекарите и медицинските сестри работят на предела на силите си и ние можем да ги подпомогнем с отговорността си. Само така ще преодолеем вируса и хаоса с управлението на кризата", каза още Радев..

Той обясни, че никога не е иронизирал вируса на Covid-19 в изказването си по време на празненствата на Шипка, а " тези, които се опитаха да го политизират". "Искаха да няма тържествена част на празненството на Шипка. За всички масови мероприятия в страната нямаше ограничения, само за Шипка. През лятото ГЕРБ си спретнаха конгрес без никакви ограничителни мерки", коментира Румен Радев.

“Внушенията, че пръскам зараза, са израз на безсилие”

Относно историята с участието му в инициативата Три морета в Естония след контакт със заразения ген. Петков, той обясни, че е получил СМС, че генералът е болен, но не са му били дадени препоръки от РЗИ. " В мига, в който ми бяха връчени такива се самоизолирах. Посещението бе отложено, а не прекратено", каза той.

"Аз никога не съм имал положителен тест за коронавирус. Всички внушения, че пръскам зараза, са израз на безсилие", заяви Радев.

"Моралният пример на президента е в спазването на закона, а аз съм го спазил – никой от РЗИ към онзи момент не ми е направил предписания", заяви още той .

"Смешни са твърденията, че инициативата "Три морета" ще отреже тръбите за руски газ до Европа и е военен съюз срещу Русия. Не знам как може да се твърдят такива нелепици в България, където не само не се режат тръби за доставка на руски газ, а с български пари се строи газопроводът "Турски поток" за транзит на руски газ", коментира още той.

Много хора задлъжняха и фирми фалираха заради забавянето на мерките

"Аз съм срещу лицемерието и популизма, срещу липсата на реформи и на механизми за прозрачност. Призовах за бързи обхватни и незабавни мерки, но правителството тръгна бавно и с нежелание да провежда мерки. Много хора задлъжняха, фирми фалираха и продължават да фалират", коментира още той действията на правителството в коронакризата.

"Дали ще правя партия зависи от времето и обстоятелствата"

Радев избегна да отговори пряко на въпроса дали възнамерява да направи партия. "Зависи от обстоятелствата, факторите са време, обстоятелства, много неща", каза той пред БНТ в отговор въпроса дали възнамерява да направи свой политически проект.

"Моята партия е партията на почтените българи - демократи и родолюбци. Срещам ги по площадите в цялата страна. Това, което ги обединява е убеждението, че този режим е компрометиран, че трябва да си върнем закона и справедливостта. Ако се наложи да създавам партия, вие първи ще разберете", заяви той.

На поредният въпрос на водещия, този път дали „ако много ви ядосат ще направите партия“, той отговори: "Аз трудно се ядосвам".

Смяната на режима на Борисов е належаща

По думите му смяната на режима на Бойко Борисов е належаща, защото тъкмо той, а не пандемията, е вкарал България в друг коловоз. Попитан какво би се случило, ако премиерът подаде оставка, а страната остане без парламент, Радев заяви: "Нима Борисов управлява с парламент? Изобщо означава ли за него нещо парламентът? Вместо парламентът да контролира правителството, премиерът контролира парламента. Премиерът може да отиде и да изпие едно кафе и да си тръгне с оставката на председателя на парламента", заяви държавният глава.

ГЕРБ захрани още олигархичния модел

Според него правителството не само не е демонтирало наследения олигархически модел, с каквато закана Борисов е дошъл на власт, "но захрани още повече олигархичния модел, който изсмуква още повече обществени ресурси и се укрепва още повече на власт". "Ще ни коства доста време и усилие да възстановим след Борисов работата на институциите", допълни Радев.

Той настоя в преговорната рамка със Северна Македония да се открие отделна глава и там да се заложат всички критерии за добросъседство. Според него България трябва преди всичко да отстоява своята история, език и идентичност.

"Аз съм убеден, че работейки кооперативно и откровено с нашите съседи и братя, ние ще намерим правилното решение, но след като Договорът за добросъседство не ни води до тях, ние сме правото си да търсим други средства. Не България е кандидат за член на ЕС, а Северна Македония. Тя трябва сама да реши дали да продължава с идеологемите на омразата от миналото или да тръгне по едно демократично развитие", посочи още президентът.

Не може да има безусловна подкрепа за Скопие

Той каза, че за него е важно, че е успял да убеди българското правителство, че не може да има безусловна подкрепа. "Преди една година свиках извънредно Консултативно съвещание и постигнахме съгласие, че трябва да има национална рамка. Тя се прие и се отстоява много обективно", каза Радев.

"Знам, че е трудно. Това е обект на вътрешнополитически противоречия. Но мен ме интересува едно - какво прави държавното ръководство на Северна Македония по отношение на държавната политика за учебници, музеи, паметници, официални рубрики на обществените медии и сайтове и изследвания на научни организации и институти", заяви президентът.

"България е отговорен член на ЕС, и ние като отговорен член не можем да си позволим лукса да внесем още един проблем в този съюз. Ние трябва да намерим решение, но трябва да търсим и да стъпим на истината. Има достатъчно исторически факти каква е истината. България трябва да отстоява своето културно наследство и идентичност", посочи държавният глава.

Участието му в "Панорама" се проведе на фона на традиционния за петък протест пред сградата на БНТ, наречен "Гражданска панорама". На излизане от сградата на БНТ той поздрави своите привърженици, предаде сайтът "Дневник". Хората са искаха да го питат какво ще направи, за да върне 2.5 млн. българи от чужбина, други го питаха защо не е говорил за съдебната реформа, съобщава изданието.

Преди интервюто на Радев пред сградата на националната телевизия възникна напрежение между протестиращи и подкрепящи движение "Боец", след като организаторите на "Гражданската панорама" обявиха, че имат намерение да зададат въпроси на президента. Основните теми в гражданската панорама бяха манипулациите при изборите, протестите и темата Македония.

mediapool.bg