Кламер БГ - Новини: Радан Кънев: Парламентът се вкарва в мафиотска игра за контрол върху хазарта

Радан Кънев: Парламентът се вкарва в мафиотска игра за контрол върху хазарта

България

|
Ср, 22 Ян 2020г. 15:28ч.
Радан Кънев: Парламентът се вкарва в мафиотска игра за контрол върху хазарта

"Струва ми се, че крайният резултат (от промените в Закона за хазарта) ще бъде прехвърляне на лотарийния бизнес в ръцете на Пеевски/Доган". Това коментира в сряда евродепутатът Радан Кънев (Демократична България, ЕНП) в профила си във фейсбук. Според него парламентът се вкарва в мафиотската игра за контрола върху хазарта.

Евродепутатът прогнозира, че прехвърлянето на контрола върху лотарийния бизнес може да се случи чрез концесия или през държавния тотализатор, откъдето "семейният" бизнес на Пеевски е тръгнал". С това Кънев напомня, че майката на Пеевски Ирена Кръстева бе шеф на спортния тотализатор преди да основе медийната си групировка с кредит от КТБ.

Според него Васил Божков ще осъди държавата за стотици милиони и "ще е сключил добра сделка".

"Домусчиев ще запази рекламния бюджет, вече от "държавния" тотализатор. Българите ще продължим да си даваме парите за талончета, но тези, които не играем хазарт, също ще платим - като данъкоплатци, по исковете" на Васил Божков, прогнозира Кънев.

Той допълва, че от години призовава да се спре с "агресивната и натрапчива реклама на хазарт в най-големите електронни медии" и допълва, че законът формално я забранява, както забранява и агресивната реклама на цигарите.

В последните дни на 43-ото Народно събрание депутатите от ДСБ и Гражданския съвет на тогавашния Реформаторски блок бе подготвил законопроект, който да предотврати това очевидно заобикаляне на закона, напомня Кънев.

"Никога не ни е интересувало дали става дума за Васил Божков, за Делян Пеевски, за медийния интерес на Кирил Домусчиев. Били сме противници на хазартната реклама тогава, когато тя беше близка на сърцето на управляващите. Предлаганите сега изменения в Закона за хазарта нито са разумни, нито са полезни. Те няма да решат тежките проблеми, свързани с хазартната зависимост на гражданите, която изяжда голяма част от доходите на най-бедните българи. Няма да решат и проблема с хазартната зависимост на медиите", казва евродепутатът.

Той изброява четири аргумента в тази посока.

Първата е, че проектът не ограничава рекламата на хазарт, "за да не засегне интересите на г-н Домусчиев, най-вероятно". Втората е, че държавата предвижда запазване на приходите от лотарийни игри. "Това означава и запазване на зависимостта и загубите на бедните семейства", напомня Радан Кънев.

"(Проектът) очевидно вкарва законодателя в мафиотска война за контрол върху хазарта, а не цели неговото ограничаване или изкореняване", допълва той.

Според него проектът "създава опасен прецедент на национализация по браншов признак, който в най-добрия случай по ръба на конституцията, а по-скоро в противоречие с нея.

"И не на последно място - защото създава предпоставка за мащабни и успешни искове срещу държавата", казва Радан Кънев.

mediapool.bg