Кламер БГ - Новини: Работници в старчески дом в Германия получиха по погрешка петорна доза ваксина срещу Covid

Работници в старчески дом в Германия получиха по погрешка петорна доза ваксина срещу Covid

Европа

|
Пон, 28 Дек 2020г. 19:36ч.
Работници в старчески дом в Германия получиха по погрешка петорна доза ваксина срещу Covid

На осем работници в старчески дом в Германия са инжектирани по погрешка петорни дози от ваксината срещу Covid-19, но засега не страдат от сериозни вредни ефекти, съобщи АФП.

Седемте жени и един мъж на възраст между 38 и 54 години са работели в дом за пенсионери в град Щралзунд в североизточна Германия.

Те са в приоритетната група и са сред първите, които получават ваксината на Pfizer/BioNTech срещу Covid-19, която Германия започна да инжектира през уикенда.

Но когато са били ваксинирани в неделя, на всеки е била поставена петкратна доза наведнъж, каза Щефан Керт, администраторът на района, където се намира съоръжението.

Те веднага бяха уведомени за грешката, каза Керт. Четирима бяха приети в болница за наблюдение с леки грипоподобни симптоми, докато останалите бяха изпратени вкъщи.

"Дълбоко съжалявам за този инцидент", каза Керт и добави, че грешката е единичен случай и се свежда до човешка грешка.

"Надявам се, че всички засегнати да не страдат от сериозни странични ефекти", каза той.

Преди стартирането на ваксинационни кампании в няколко европейски държави през уикенда, германската компания BioNTech заяви, че по време на опитите са инжектирани по-големи от нормалните дози без сериозни странични ефекти. Ваксината, създадена за по-малко от година и проектирана да се прилага с две инжектирания, се доставя във флакони, всеки от които съдържа пет дози.

mediapool.bg