Кламер БГ - Новини: Шофьори на линейки на протест за по-високи заплати

Шофьори на линейки на протест за по-високи заплати

България

|
Вт, 28 Март 2023г. 12:51ч.
Шофьори на линейки на протест за по-високи заплати

Шофьори на линейки на протест за по-високи заплати

Шофьори на линейки и фелдшери излязоха във вторник на протест, организиран от синдикат "Защита", с искане за по-високи заплати, както и срещу "спекулата и инфлацията". Те блокираха за кратко преди обяд движението на площад "Света Неделя" пред Министерството на здравеопазването. Протестиращите разказаха, че масово получават около 1000 лева заплата, които не стигат за нищо. От синдиката смятат, че заплатата на шофьорите на линейки трябва да е поне 1 400 лева, тъй като те не са "просто шофьори", а изпълняват и допълнителни функции в помощ на медицинските екипи.

За последно правителството отпусна средства в края на миналата година и вдигна заплатите в Спешна помощ със задна дата от 1 декември. Според синдиката за шофьорите на линейки увеличението е стигнало до 150 лева и настояват за ново актуализиране.

Синдикатът настоява още за вдигане на средствата за издръжка на центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП), увеличаване на стойността на ваучерите за храна от 2 на 5 лева на ден, осигуряване на работно облекло за всички работещи, тъй като на места служителите го плащат от джоба си.

“Протестът е насочен против спекулата, инфлацията, ниските доходи в страната. Преди една година, предполагам, че доста от вас си спомнят, ние направихме подобен тип мероприятие, с което информирахме управляващите, че тази спекула ще доведе до непоправим последици, тогава никой не ни чу. В последния един месец всеки говори, че в страната има спекула, че тя трябва да бъде овладяна, поражда изключително висока инфлация", каза Красимир Митов, председател на Национален синдикат "Защита".

По думите му почти всички държавни болници са пред фалит. "Те на практика не функционират. Обещават се някакви средства да бъдат отпуснати незнайно как и колко", посочи той.

Протестиращите изразиха недоволство и срещу дългогодишния директор на ЦСМП-София д-р Георги Гелев и го обвиниха в неправомерни уволнения. "След като не беше допусната правителствената делегация, както и медии в РСМ на 4-ти февруари, македонски гражданин публикува снимка във Фейсбук, която гласи, че България е Македония. Този човек след това е уволнен от директора на болницата, в която работи с мотив, че е наруган македонски гражданин - от там идва етническият проблем. Искаме уволнение на директора на ЦСМП - Георги Гелев”, каза още Митов.

За по-късно, в 16 часа е насрочено и протестно автошествие на синдикат "Защита", което ще тръгне от паркинга на пл."Княз Александър Батенберг. То ще премине през кръстовища по централни булеварди като "Александър Стамболийски", "Тодор Александров", "Цар Освободител" и "Цариградско шосе".

mediapool.bg