Кламер БГ - Новини: Работата по "Графа" продължава и след официалния край на ремонта

Работата по "Графа" продължава и след официалния край на ремонта

България

|
Вт, 28 Май 2019г. 17:57ч.
Работата по "Графа" продължава и след официалния край на ремонта

"Довършителните" работи по най-обсъждания ремонт в София от последната година - на ул. "Граф Игнатиев", може да продължат и месеци след официалното приключване на обновяването на улицата. Става въпрос обаче за допълнително възложени от общината дейности, за чието забавяне изпълнителят от "Джи Пи Груп" нямал вина.

Това беше обявено в последния ден от срока по договора между фирмата и общината за обновяването на част от центъра.

Мъгляв е и въпросът със санкциите, с които строителите бяха заплашвани за пред недоволното от резултатите общество. Може и да има такива, може и да няма. А ако има, те няма да са върху цялата сума по договора между общината и фирмата (20 млн. лева без ДДС или 24 млн. лева с ДДС), а върху стойността само за обновяването на ул. "Граф Игнатиев", ул. "Солунска" и площадите "Гарибалди", "Седмочисленици" и "Славейков". По договор тя е 14.5 млн. лева без ДДС, а сертифицираните от строителния надзор разходи са за около 8 млн. лева. В това число не влиза ремонтът на релсите, тъй като той вече е приет и въведен в експлоатация без забележки.

Разнопосочно е и мнението дали може да се налагат по-солените глоби за забавяне или само тези за некачествено свършена работа.

Поправки и проверки

Във вторник, 28 май, по ул. "Граф Игнатиев" вървеше комисия, която да установи дали строителите от "Джи Пи Груп" са премахнали констатирани дефекти по ремонта. Според представителя на строителния надзор на обекта инж. Тодор Тодоров забележките са за пропадане на настилката на места, липсата на достатъчно фугиране, отделни повреди по боята на стълбовете на уличното осветление, неправилно поставени решетки около дърветата.

И в последния ден на ремонта може да се види неравна настилка. Сн. Mediapool

По обяд инж. Тодоров обясни, че част от проблемите са отстранени, а ако строителят се мобилизира, може да се справи с всички дефекти до края на деня и да спази поставените му срокове. Очаква се по-късно от общината да съобщят дали тази задача е изпълнена и ако не е, какви санкции ще се налагат.

Въпреки че на документи още във вторник ремонтът на ул. "Граф Игнатиев" може да се сметне за приключил, той ще продължи и в следващите седмици, а може и месеци. Причината е, че трябва да се изпълнят промени в проекта, които общината наложи в движение. За някои елементи още няма яснота как трябва да изглеждат. Въпреки това тези довършителни работи не пречели на експлоатацията на улицата, която всъщност вече си се използва.

Сигурно е, че ограничителите тип "перки" няма да бъдат подменени скоро. Новите чугунени колчета, които трябва да ги заменят, все още не са произведени. Според директорът на дирекция "Транспортна инфраструктура" в общината Даниел Евлогиев това ще отнеме месец-два. Иначе ще е за сметка на строителя.

Пред църквата "Св. Седмочисленици" трябва да се сложи чешма, чийто дизайн още не е избран. Сн. Mediapool

Тепърва ще се решава как да изглеждат чешма и два павилиона за кафе пред църквата "Св. Седмочисленици". А след това те трябва и да бъдат поставени. Ще се слагат и скари на всички каменни пейки по пл. "Славейков", трябва да се върне и бронзовата пейка с Петко и Пенчо Славейкови. Тепърва ще се обсъжда как да изглеждат сергиите за книги, които трябва да бъдат поставени на пл. "Славейков". За всичко това към момента срок няма.

А санкции дали ще има

Засега няма и яснота дали и какви санкции може да се наложат на "Джи Пи Груп". Според представителя на надзора, както и този на общината, ако фирмата не отстрани всички посочени дефекти до края на деня, може да бъде глобена и за лошо качество на ремонта, и за забавяне. Първата санкция е до 5%, но от стойността на договора, от която е изключен ремонтът на релсите, обясни инж. Тодоров. Бюджетът за ремонта на настилките е около 14.5 млн. лева без ДДС. Така санкцията може да е около 720 000 лева без ДДС или 870 00 лева с ДДС.

Надзорът и възложителят обаче се разминаха по въпроса трябва ли да се налага санкция за забавяне, ако отстраняването на дефектите продължи и на 29 май. Според инж. Тодоров такава глоба се дължи. Тя е 1% от стойността на договора на ден, но не повече от 20 на сто от нея. Това означава около 145 000 лева на ден, но не повече от 2.9 млн. лева (сумите са без ДДС).

Даниел Евлогиев от общината обаче заяви, че санкция за забавяне няма как да се налага, тъй като е подписан акт за приемане на строително-монтажните работи. Както Mediapool писа, това е станало на 21 май , а по договор с подписването на този акт ремонтът се смята за приключил. Същото заяви и Евлогиев във вторник.

Критиките и недоволството от резултатите от ремонта продължават. Сн. Mediapool

А междувременно и в последния официален ден на ремонта граждани използваха възможността да се оплачат на общинските служители, представителите на строителите и на надзора от качеството на свършената работа и от продължителността на ремонта. Освен това те откриват и поражения от тежката техника по околните улици, които обаче не са обект на този ремонт и ще си останат неоправени неясно до кога.

mediapool.bg