Кламер БГ - Новини: Над 60 жертви на самолетна катастрофа в Индонезия

Над 60 жертви на самолетна катастрофа в Индонезия

Свят

|
Съб, 09 Ян 2021г. 19:13ч.
Над 60 жертви на самолетна катастрофа в Индонезия

Самолет Боинг 737-500 на Sriwijaya Airсе е разбил в Яванско море край остров Лаки, в близост до Джакарта. На борда е имало 50 пътници и 12-членен екипаж, предаде Франс прес. Десет от пътниците са били деца, а 3 от тях - бебета.

Връзката със самолета, който е бил на 27 годнини, беше изгубена няколко минути след излитането му. Той изпълняваше полет за Пантианак - админстративен център на индонезийската провинция Западен Калимантан.

Транспортното ведомство обяви, че в района на Яванско море, близо до малкия остров Лаки, където се предполага, че е паднал пътническият самолет, са 7 патрулни кораби на морската и на бреговата охрана, предаде ТАСС.

Самолетът е бил в добро състояние, съобщи пред журналисти изпълнителният директор на авиокомпанията Джеферсън Ървин Джаувена. Той уточни, че полетът е бил забавен с 30 минути при отлитането заради силен дъжд.

Проследяването на полета показа, че траекторията на полета на полет SJ182 завършва край брега точно на север от Джакарта. Самолетът е загубил височина от 3000 м. за около минута, показва информация на сайта за проследяване на полети FlightRadar24. Това е станало около 4 минути след излитането.

Машината е излетяла от летище Соекарно-Хата.

Пред местната телевизия Компас Ти Ви индонезийски правителствен представител каза, че рибари са открили подобен на отломка от самолет предмет във водите северно от Джакарта и е започнала издирвателна операция. Други телевизии също показаха кадри на предполагаеми отломки от паднал самолет във водата.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева изпрати съболезнователна телеграма до външния министър на Индонезия Ретно Марсуди.

"С тъга научих трагичната новина. В тези времена на скръб сърцата и мислите ни са с хората от приятелска Индонезия", се казва в писмото на външния ни министър, цитирано от пресцентъра на МВнР.

Външният ни министър Захариева е изразила съболезнованията си на опечалените семейства, се посочва в съобщението.

mediapool.bg