Кламер БГ - Новини: Пътници на круизен кораб в японско пристанище са заразени с коронавируса

Пътници на круизен кораб в японско пристанище са заразени с коронавируса

Свят

|
Ср, 05 Фев 2020г. 15:14ч.
Пътници на круизен кораб в японско пристанище са заразени с коронавируса

Десет пътника на японския круизен кораб "Даймънд принсес", хвърлил котва на японското пристанище Йокохама, са дали положителни резултати за заразяване с китайския коронавирус, предаде агенция Ройтерс, като се позова на японското министерство на здравеопазването, цитирано от телевизия Асахи.

Около 3700 пътници и екипаж на борда на круизния кораб са били прегледани, след като пътник от Хонконг, пътувал с лайнера миналия месец, е дал положителни резултати за заразяване с коронавируса, появил се за първи път в китайския град Ухан.

Телевизия Асахи съобщи, че 10 пътника на кораба също са дали положителни резултати.

Сред тях има граждани на 5 държави, съобщи днес на сайта си компанията оператор "Принсес крузис".

По нейни данни са потвърдени диагнозите на трима японци, трима китайци, двама австралийци, един гражданин на САЩ и един - на Филипините. Всички са настанени в японски болници и според медиците са в нормално здравословно състояние.

Японското здравно министерство съобщи, че на кораба има граждани на близо 50 страни, без да уточни кои са те.

Корабът е отплавал от Йокохама на 20 януари и се е върнал на 3 февруари. Сред пътниците е имало китайски гражданин, у когото е бил открит коронавирусът. Той е слязъл на 25 януари в Хонконг.

По нареждане на японските власти корабът в момента е пуснал котва близо до Йокохама. Карантината ще продължи 14 дни, броени от 5 февруари. На пътниците е препоръчано да останат в каютите си. Персоналът им доставя храна и вода.

По последни данни заразените с новата пневмония в Китай вече са над 24 300 души, починали са 492 китайци, а 896 са оздравели. Заболяването е открито в още 24 страни.

mediapool.bg