Кламер БГ - Новини: Първият български проекто-терорист влезе в затвора

Първият български проекто-терорист влезе в затвора

България

|
Пет, 16 Март 2018г. 18:36ч.
Първият български проекто-терорист влезе в затвора

На 14 март роденият в Ханой българин с австралийски паспорт Иван Захариев бе вкаран в Софийския затвор за две години и половина заради желанието му да става терорист. Това наказание бе постановено от Апелативния специализиран наказателен съд и не бе обжалвано от подсъдимия.

Иван Захариев бе задържан на 20 септември 2016 година. Според събраните доказателства през 2013 г. Захариев е посетил Сирия с намерение да се влее в Свободната сирийска армия. Той обаче не е бил приет заради липса на бойни умения.

Скоро след завръщането му в Сидни той решава да пътува за България, където да получи евтино стрелкова подготовка в наши клубове. От юли до септември 2016 г. в България Захариев се е обучавал в боравене с огнестрелни оръжия, в това число с автомат Калашников, а целта му е била да участва в терористични действия.

Проверката на лаптопа му е показала наличие на файлове със съдържание, с което се пропагандира "нуждата да бъде напълно отречена западната цивилизация, без да се отказват материалните обекти, свързани с нея, тъй като те представляват продукт на научното и технологично развитие".

Открита е и информация, според която след падането на режима на Асад "могат да бъдат освободени и други мюсюлмански страни, страдащи от тирания и несправедливост".

Захариев редовно е посещавал сайтове със статии и видео клипове за Джабхат Ал Нусра и "Ислямска държава", се казва още в съобщението на прокуратурата.

mediapool.bg