Кламер БГ - Новини: Първите маймуно-човешки ембриони разпалват дебат за хибридните животни

Първите маймуно-човешки ембриони разпалват дебат за хибридните животни

Свят

|
Пет, 16 Апр 2021г. 16:39ч.
Първите маймуно-човешки ембриони разпалват дебат за хибридните животни

Учени за първи път отгледаха успешно маймунски ембриони, съдържащи човешки клетки - най-новият крайъгълен камък в тази бързо напредващата област, което обаче поставя етични въпроси, пише сп. "Нейчър".

В труда, публикуван на 15 април в Cell, екипът е инжектирал маймунски ембриони с човешки стволови клетки и ги е наблюдавал как се развиват. Учените наблюдават, че човешките и маймунските клетки се делят и растат заедно в лабораторна ваничка, като поне 3 ембриона оцеляват до 19 дни след оплождането. "Общото послание е, че всеки ембрион съдържа човешки клетки, които се размножават и отличават в различна степен“, казва Хуан Карлос Изписуа Белмонте, биолог в Института за биологични изследвания Солк, Калифорния, и един от водещите изследователи по проекта.

Изследователите се надяват, че някои хибриди между хора и животни - известни като химери - могат да осигурят по-добри модели за тестване на лекарства и да бъдат използвани за отглеждане на човешки органи за трансплантации. Членовете на този изследователски екип първи показаха през 2019 г., че могат да отглеждат маймунски ембриони в лабораторна ваничка до 20 дни след оплождането. През 2017 г. те съобщиха за поредица от други хибриди: свински ембриони с човешки клетки, ембриони от крави с човешки клетки и ембриони от плъхове с миши клетки.

Но последния им труд раздели учените. Някои поставят под въпрос необходимостта от подобни експерименти, в които се използват примати, тъй като тези животни е малко вероятно да бъдат използвани като опитни модели по начина, по който мишките. Приматите са защитени от по-строги етични правила за изследователска дейност отколкото гризачите и има опасения, че подобни експерименти ще предизвикат обществена съпротива.

"Има много по-разумни експерименти в областта на химерите като източник на органи и тъкани“, казва Алфонсо Мартинес Ариас, биолог в университета Помпеу Фабра в Барселона, Испания. Експериментите с добитък като прасета и крави, са по-обещаващи и не рискуват спорове за етичните граници, казва той. "Има цяла област органоиди, която, надяваме се, може да премахне изследванията върху животни", посочва Ариас.

Изписуа Белмонте казва, че екипът не възнамерява да имплантира хибридни ембриони в маймуни. По-скоро целта е да се разбере по-добре как клетките от различни видове комуникират помежду си в ембриона по време на ранната му фаза на растеж.

Опитите за отглеждане на хибриди между човек и мишка все още са на ранен етап и химерите трябва да бъдат по-ефективни и по-здрави, за да са полезни. Учени се съмняват в успеха на подобни хибриди, тъй като двата вида са еволюционно отдалечени и клетките комуникират по различни начини. Но наблюдението на кръстоската от клетки на хора и маймуни, които са два по-тясно свързани вида, може да предложи начини за подобряване на жизнеспособността на бъдещите химери човек-мишка, казва Изписуа Белмонте.

В проучването изследователите оплождат яйцеклетки, извлечени от маймуни (Macaca fascicularis) и ги отглеждат в култура. Шест дни след оплождането екипът инжектира 132 ембриона с човешки плурипотентни стволови клетки. Всеки от ембрионите разработва уникални комбинации от човешки и маймунски клетки и се влошава с различни темпове: 11 дни след оплождането 91 са живи; спадат до 12 ембриона на 17-тия ден и 3 ембриона на 19-тия ден.

Според Магдалена Церничка-Гьотц, биолог в Калифорнийския технологичен институт проучването е ясна демонстрация на способността на човешките плурипотентни стволови клетки да бъдат имплантирани в ембрионите на маймуна. Тя отбеляза, че този екип, както и други в миналото, не е бил в състояние да контролира кои клетки в кои тъкани да се развиват, което е ключова стъпка преди да могат да се използват такива модели.

Мартинес Ариас не е убеден в резултатите. "Очаквам по-добри доказателства", особено за по-късните етапи на развитие, казва той. Това, че броят на ембрионите се срива бързо когато наближи 15-тия ден от развитието, показва, че нещата "не са добре".

Комбинирането на човешки клетки с ембриони на примати повдига въпроси относно статуса и идентичността на получените хибриди. "Някои хора могат да видят създаването на морално двусмислени единици в това", казва Инсу Хюн, биоетик от университета Case Western Reserve в Кливланд, Охайо. Той казва, че екипът на проучването е бил внимателен по отношение на етичните въпроси.

Междувременно международните насоки догонват напредъка на терена на науката - следващия месец се очаква Международното общество за изследване на стволови клетки (ISSCR) да публикува преработени насоки при проучвания със стволови клетки. Те ще бъдат насочени към приматите и човешките химери, казва Хюн, който ръководи комитет в ISSCR, обсъждащ химери. Понастоящем насоките на тази група забраняват на изследователите да чифтосват химери от хора и животни. Също така, групата препоръчва допълнителен надзор, когато човешките клетки могат да се интегрират с развиващата се централна нервна система на животното-приемник.

Много страни, включително САЩ, Обединеното кралство и Япония имат за момента ограничени проучвания върху химери, включващи човешки клетки. Япония отмени забраната си за експерименти с животински ембриони, съдържащи човешки клетки през 2019 г. и започна финансирането на такава работа през тази година.

През 2015 г. Националният институт по здравеопазване на САЩ (NIH) обяви мораториум върху федералното финансиране на изследвания, при които човешки клетки ще бъдат инжектирани в животински ембриони. През 2016 г. финансиращата агенция предложи да се вдигне забраната, но да се ограничат изследванията на хибриди, създадени след гаструлация, когато ранната нервна система започва да се формира. Повече от четири години по-късно забраната за финансиране все още е в сила. Говорител на NIH казва, че агенцията очаква актуализацията на ISSCR през май ", за да се гарантира, че "нашата позиция ще има принос за общността", но не предостави график за публикуване на правилата на агенцията.

mediapool.bg