Кламер БГ - Новини: Първите задачи на правителството: Промени в КПКОНПИ и съдебната власт и кризите с тока и Covid

Първите задачи на правителството: Промени в КПКОНПИ и съдебната власт и кризите с тока и Covid

България

|
Съб, 11 Дек 2021г. 12:26ч.
Първите задачи на правителството: Промени в КПКОНПИ и съдебната власт и кризите с тока и Covid

Кандидат-премиерът Кирил Петков в разговор с гражданка на излизане от президентството, сн. БГНЕС

Първите задачи на новия кабинет ще са овладяването на цените на тока, недопускане на увеличението им за битовите потребители, овладяване на Covid-кризата и убеждаване на хората да се ваксинират, както и промени в съдебната власт и КПКОНПИ. Това обяви кандидатът за премиер на най-голямата парламентарно представена партия “Продължаваме промяната“ (ПП) Кирил Петков, след като президентът му връчи мандат за съставяне на правителство и той го върна изпълнен.

Мотото на ръководения от него кабинет ще бъде: "Нулева толерантност към корупцията".

При връчването на мандата президентът Румен Радев заяви, че ако не постигне решителни оздравителни промени в прокуратурата и правораздаването още в първите 100 дни, новата коалиция няма как да спечели битката за законност.

На излизане от президентството Петков коментира, че смяната на ръководството на КПКОНПИ не изисква конституционно мнозинство в парламента, така че може да се започне работа от там.

“По никакъв начин не сме доволни от работата на главния прокурор Иван Гешев", заяви още Петков.

Той изрази надежда инструменти като Инспекторатът към ВСС, например, да позволят на новото правителство да види много по-детайлно действията на прокуратурата и постигнатите резултати. През оценката на резултатите и това органите да си влизат в правомощията от ПП се надяват, че промяната в съдебната систева ще стане факт.

"Едно от най-важните неща в този момент ще бъде да овладеем цената на тока, защото сметките за ток пресират страшно много и бизнеса. Няма да дадем възможност да се увеличават цените на тока за битовите потребители. Втората стъпка е овладяването на Covid кризата с дългосрочна перспектива. Не може всеки нов щам да предизвиква нова вълна и да се затваря икономиката. Оттук нататък чрез убеждение, ще е опитаме да привлечен най-големите експерти в областта и да информираме българските граждани защо ваксинацията е толкова важна. Тези две мерки ще бъдат първите стъпки", обяви Петков.

Той заяви, че ПП дава кредит на доверие на предложените от коалиционните партньори кандидати за министри. “От понеделник тези министри стават министри на България. Това означава, че всички ще бъдат измервани под един аршин. Задачите и политиките сме ги обявили вече в самото коалиционно споразумение. Ще очакваме от тях ефективност и ще бъдем безкомпромисни за всяка стъпка настрани. Стабилността на коалиционното правителство ще бъде функция на това колко добре всеки един министър си върши работата“, заяви той.

“Фактът, че стигнахме до този момент да подпишем коалиционното споразумение вчера беше, защото отворихме един нов начин на комуникация – непрекъсната, а не на формални срещи. През комуникация се надяваме да можем да координираме 4-те коалиционни партньора. Те имат различни виждания, но проблемите са толкова големи и остри, че докато се справим с първите задачи, всички тези различия остават настрани. Над 90% имахме съгласие по повечето политики. Разликите не бяха ключови и нямаше червени линии“, коментира Петков.

Съставвът на правителството ще бъде обявен официално малко по-късно, но на излизане от президентството Петков заяви, че се запазва във вече изтеклите варианти с малки корекции. Голямата изненада, по думите му, е номинацията за министър на културата - Атанас Атанасов."Това е един млад човек, който много ме впечатли. Сам възстанови читалище близо до Пловдив и сам доведе световни звезди от лични познати да направят едно от най-хубавите събития в това село. Ще дадем нов тласък на българската култура и се надявам, че всички от сферата ще го подкрепят", обясни Петков.

Той потвърди, че Теодора Генчовска ще бъде предложева за министър на външните работи.

mediapool.bg