Кламер БГ - Новини: Първата група от 30-ата експедиция на Антарктида се завърна в София

Първата група от 30-ата експедиция на Антарктида се завърна в София

България

|
Нед, 30 Ян 2022г. 15:20ч.
Първата група от 30-ата експедиция на Антарктида се завърна в София

Първата група от 30-ата експедиция на Антарктида се завърна в София

Първата група от 30-ата експедиция на Антарктида се завърна в София. Дванайсет членове на логистичния екип кацнаха на родна земя с полет от Амстердам. Те бяха посрещнати от проф. Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт.

Сред завърналите се беше и инж. Йордан Йорданов, който от години пътува до Ледения континент. Пред медиите той заяви, че, въпреки някои пречки, работата по изграждането на новия лабораторен блок на българската база "Свети Климент Охридски" на остров Ливингстън напредва. Йорданов посочи, че първата група е трябвало да има двадесетдневен принудителен престой в уругвайската база "Президенте Артигас".

"Закъсняхме изключително много за стартирането, строителната дейност не се осъществи по план", разказа той. И посочи, че е имало и забавяне с пристигането на багажа, включително и на цимента, който е трябвало да бъде използван за строителните дейности. След като перипетиите са преминали, работата е стартирала успешно, потвърди Йорданов.

Проф. Пимпирев изрази задоволство, че всички участници са се завърнали живи и здрави. Той отбеляза, че основите на лабораторията са почти направени. Върху тях стабилно може да почне строежът с металната конструкция. Пимпирев уточни, че научната група, която все още е на Ледения континент, работи по седем проекта от националната програма за полярни изследвания. "Експедицията ще бъде успешна. Надяваме се следващата експедиция да бъде с нашия антарктически кораб "Св. Св. Кирил и Методий", заяви професорът.

30-ата юбилейна експедицията на България започна през ноември 2021 г. Очаква се втората група да се завърне в средата на март.

mediapool.bg