Кламер БГ - Новини: Първан Симеонов: Войната прави възможни мнозинства, в които ГЕРБ и ДПС излизат от изолация

Първан Симеонов: Войната прави възможни мнозинства, в които ГЕРБ и ДПС излизат от изолация

България

|
Нед, 17 Юли 2022г. 14:45ч.
Първан Симеонов: Войната прави възможни мнозинства, в които ГЕРБ и ДПС излизат от изолация

Откриване на 47-то Народно събрание през декември 2021 г. Снимка БГНЕС

"Вървим към предсрочни избори, но не категорично. Главен въпрос е кое ще надделее - дали убедеността на "Продължаваме промяната" (ПП), че държавата се нуждае от правителство, а не от избори, които могат да произведат по-сложна картина, или това, че ПП е в моментен подем, а това е удобен трамплин за отиване на избори. Всичко зависи от това дали ПП ще избере държавния или партийния интерес".

Така коментира политическата ситуация Първан Симеонов, социолог от "Галъп" и политически анализатор, в неделя пред БНР.

Той предупреди, че ако има предсрочни избори и на тях има ниска активност, то тя ще е ниска сред електорати, които не са мотивирани.

"Не съм оптимист, че изборите ще произведат нещо различно. Не съм и песимист, защото съм политолог и знам, че това е политика. Политиката изисква компромиси, а не непримиримост... След едни нови избори може да има патова ситуация между прогресивно-либералния сектор в лицето на ПП и на ДБ, на БСП също, и между по-балкански сектор като ГЕРБ, ДПС. Тогава ще имаме и по-силен Костадин Костадинов. Единственият ключ ще бъде евроатлантизмът. Войната прави така, че стават възможни мнозинства, в които ГЕРБ и ДПС излизат от изолация. Спира да е важно дали са мафия, а става важно, че се кълнат във вярност на Запада", коментира Симеонов.

В петък президентът Румен Радев проведе консултации с парламентарно представените партии преди да пристъпи към последния трети мандат за съставяне на правителство, след като първите два се провалиха. Готовност да получат мандата и да преговарят за ново редовно управление изразиха БСП и "Демократична България" – досегашни партньори на ПП в управляващата коалиция, както и "Има такъв народ", които разбиха коалицията и практически свалиха правителството на Кирил Петков заедно с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане".

ПП се опита, но не успя да договори подкрепата на още пет-шест депутати, готови да се опълчат на лидера на ИТН Слави Трифонов, за да осигури мнозинство за нов кабинет. След като това не стана, ПП върна мандата неизпълнен. Втората политическа сила ГЕРБ поиска предсрочни избори и също върна мандата.

Малко вероятно е да се преодолее разривът с ИТН, довел да разпада на управлението, поради което и шансовете за ново правителство са минимални.

Позицията ПП бе потвърдена в неделя пред БНР от Никола Минчев, доскоро председател на парламента, свален от коалицията ГЕРБ-ДПС-ИТН-"Възраждане".

"Демократична България" или БСП трябва да получат третия мандат, за да има възможност за съставяне на правителство. Те имат добра комуникация с всеки от коалиционните партньори. Ако ИТН получат третия мандат, за нас ще бъде трудно да водим разговори с тях. Може да е имало реплики спрямо тях, но ИТН напусна правителството и доведе страната до настоящата политическа ситуация", каза той.

"Ще положим усилие да има правителство с третия мандат. Даваме си сметка, че в следващите месеци е важно не само да има правителство, но и работещо редовно Народно събрание. Но съставянето на правителство не е на всяка цена. Мандатоносителят ще има тежестта да води разговорите и да сглобява пъзела отново. Вероятно ще намери път с ИТН", коментира той.

Минчев посочи, че относно евроатлантическата ориентация на партиите и коалициите трябва да се гледат действията.

"ГЕРБ се водят такава партия, но имат действия, които обслужват руски интереси".

Той допълни, че при предсрочни избори ПП ще разчита, че българският народ ще даде мандат на реформаторско мнозинство, което иска положителни промени в България.

mediapool.bg