Кламер БГ - Новини: Първа зона със скорост до 30 км/час в София от февруари

Първа зона със скорост до 30 км/час в София от февруари

България

|
Пон, 17 Ян 2022г. 14:35ч.
Първа зона със скорост до 30 км/час в София от февруари

Първа зона със скорост до 30 км/час в София от февруари

Първата зона с ограничение на скоростта до 30 километра в час се въвежда за част от центъра на София от февруари.

Пилотно "Зона 30" ще стартира в карето между булевардите "Пенчо Славейков", "Прага", "Скобелев", "Витоша".

Подготвен е и проект за следващата зона, която е между бул. "Христо Ботев", ул. "Алабин", бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Ангел Кънчев".

"Ограничение на скоростта за движение до 30 км/ч ще бъде въведено през февруари по част от уличната мрежа в центъра на София. Това ще повиши пътната безопасност и ще стимулира споделеното ползване на зоните", коментира зам.-кметът но транспорт Кристиан Кръстев. Под споделено използване на зоните се визира, че в участъците с намалена скорост по-безопасно ще могат да се ползват едновременно от коли, велосипедисти, хора, каращи тротинетки и пешеходци.

"Зона 30" ще бъде въведена с поставяне на съответните пътни знаци, бележещи началото и края на зоната. Очаква се това да стимулира и по-широкото използване на алтернативни методи за придвижване.

Още от другата зима най-вероятно София ще забрани "цапащи автомобили" да влизат в центъра на столицата през зимния сезон. Ограничението обаче няма да важи за собствениците на такива коли, живеещи в рамките на бъдещата нискоемисионна зона. Първоначално идеята на общинските съветници от ГЕРБ е била ограничението да важи само за дните със силно заплашен въздух, но накрая се е стигнало до сегашното предложение за специална наредба за определяне на т.нар. нискоемисионни зони.

Зоните със забрани ще са историческият център на града и района около него.

Предвижда се колите с двигатели по стандарт "Евро 1" и част от "Евро 2" да не влизат в зона център в зимните месеци. Според проучванията те представляват около 30% от всички автомобили в града.

mediapool.bg