Кламер БГ - Новини: Първа доставка ваксини на Moderna пристига в България на 13 януари

Първа доставка ваксини на Moderna пристига в България на 13 януари

България

|
Съб, 09 Ян 2021г. 15:19ч.
Първа доставка ваксини на Moderna пристига в България на 13 януари

Първата доставка от 2400 дози на ваксината срещу Covid-19 на Moderna ще пристигне в България на 13-ти януари.

Американската компания уведоми представителите на ваксинационния щаб за своето решение след проведен видеоконферентен разговор, съобщиха от здравното министерство.

По-рано тази седмица Европейската агенция по лекарствата одобри ваксината на Moderna. Решението се основава на много голямо клинично изследване сред близо 30 хиляди участници (част от които са получили плацебо) на възраст между 18 и 94 години.

Ваксината на Moderna действа като подготвя организма сам да се предпази от Covid- 19. Тя съдържа молекула, наречена информационна РНК (иРНК, mRNA), която носи информация за образуване на "spike" протеина на вируса. Това е вид белтък, разположен на повърхността на SARS-CoV-2 вируса, който е необходим за навлизане на вируса в клетките на организма.

Когато човек е ваксиниран с ваксината, някои от неговите клетки ще "разчетат" информацията на иРНК и временно ще започнат да синтезират spike протеина. Впоследствие имунната система на човека ще разпознае този протеин като чужд, ще произведе антитела и ще активира Т клетките (вид бели кръвни клетки), за да го атакуват.

Преди дни изпълнителният директор на Moderna Стефан Бансел обяви, че компанията

възнамерява да достави между 600 милиона и 1 милиард дози от нейните ваксини срещу Covid-19 тази година.

Компанията има поръчки за 500 милиона дози от ваксината и спокойно може да произведе най-малко 600 милиона дози.

Това е втората ваксина, която получава зелена светлина от Европейската агенция по лекарствата и от Европейската комисия, след като такова разрешение вече получи и тази на Пфайзер (Pfizer).

mediapool.bg