Кламер БГ - Новини: Пълна реабилитация за прокурора по делото за радикален ислям

Пълна реабилитация за прокурора по делото за радикален ислям

България

|
Пон, 20 Май 2019г. 17:42ч.
Пълна реабилитация за прокурора по делото за радикален ислям

Прокурорът от окръжната прокуратура в Пазарджик Недялка Попова е била наградена заради добрата си работа по делото за радикален ислям, по което бе осъден Ахмед Муса, съобщиха от държавното обвинение. Попова е била наградена от главния прокурор Сотир Цацаров заедно със следователката по делото делото Даниела Янева и екипа от ДАНС, работили по случая.

Процесът срещу Ахмед Муса и още 12 души, станал известен като делото срещу 13-те имами, приключи окончателно във Върховния касационен съд в края на април. Муса бе осъден 1 година затвор заради проповядване на омраза на религиозна основа. Той трябва да лежи общо 4 години, след като към това наказание бе присъединено и старо, но неизлежано от 3 години, наложено през 2004 г.

Наградата за Попова идва година, след като Цацаров определи като недопустими нейни изказвания и обяви, че по случая започва проверка на инспектората на прокуратурата. Поводът бе интервю на Попова пред "Трафикнюз", в което заяви, че когато мюсюлманите у нас станат 30%, държавата ще е застрашена.

"Те са монолитна маса, лесно се манипулира и на избори. Те са почти като военизирана структура. Като им се каже отивайте и гласувайте, те отиват", заяви през март миналата година прокурор Попова.

"За мен подобни изявления са изключително недопустими. Нещо повече, функцията на прокурора е да осъществява обвинението в наказателното производство, но не и да прави изявления, които противопоставят българските граждани на религиозна основа", коментира тогава Цацаров и заяви, че по случая започва проверка.

Изказването на Попова предизвика реакция Висшия мюсюлмански съвет. Оттам заявиха, че думите й съдържат "всички възможни престъпления по Наказателния кодекс и Закона за защита от дискриминация като проповядване и подбуда към омраза срещу мюсюлманите и турците, дискриминация на религиозна и етническа основа, ксенофобия, ислямофобия, реч на омразата и други".

В прессъобщението за награждаването на Попова няма и дума за проверката заради изказванията й. Прокуратурата не е пускала и официална информация за приключването й.

mediapool.bg