Кламер БГ - Новини: Пълна каша с възстановяването на кино "Космос" в Пловдив

Пълна каша с възстановяването на кино "Космос" в Пловдив

Общество

|
Вт, 27 Ноем 2018г. 18:32ч.
Пълна каша с възстановяването на кино "Космос" в Пловдив

Възстановяването на една от известните сгради на Пловдив – кино "Космос", което е един от ключовите проекти в програмата за европейска столица на културата, няма да се случи скоро.

Месец преди официалното начало на годината, в която градът ще е столица на културата, община Пловдив се забърка в нов скандал, предизвикал недоволство сред архитектурната гилдия в града. Поводът е дареният проект за възстановяване на киното от младите архитекти Тихомир Казаков и Мария Мишинина. Според гилдията той е оповестен на формално обществено обсъждане, на което хора от бранша дори не са поканени.

Това става ясно от писмо на Управителния съвет на Камарата на архитектите в България (КАБ) до кмета на Пловдив Иван Тотев, което беше изпратено и до Mediapool.

Не е морално и законно при жив автор на проекта без негово съгласие да се дарява проект на общината, коментира арх. Петко Костадинов, председател на КАБ Пловдив пред Mediapool.

В същото време обаче има неяснота за авторските права върху оригиналния проект на сградата.

Историята

Историята на кино "Космос" започва преди повече от 50 години. Първоначалният проект на архитектите Любомир Шинков и Любомир Бонев предвижда на улица "Гладстон" да бъде построена кинозала за 900 души. Заради високите летни температури е решено покривът да е подвижен, а достъпът до второто ниво на сградата да се извършва чрез висяща от тавана стълба.

Строителството започва през януари 1960 г., а четири години по-късно киното отваря врати под името "Комсомол". Има разминаване с първоначалните виждания на архитектите – висящата стълба и открития покрив липсват, но сградата се пълни с публика.

След 1989 г., в духа на промените, името на киното е заменено с политически неутралното "Космос". Това събитие бележи началото на последното десетилетие от активния му живот. През 1999 г. киното споделя съдбата на останалите салони в България и затваря врати. Няколко години в сградата има дискотека, игрална зала с електронни игри и компютърен клуб.

Близо десетилетие по-късно - през 2010 г. гражданска инициатива спасява киното от заличаването му. Причината – някой си е харесал мястото и решава там да построи паркинг и офис сграда с помощта на общинската администрация, разказва арх. Костадинов.

Две години по-късно архитектурната гилдия прави конкурс, в който участват 36 проекта. Председател на журито е арх. Шинков – автор на първоначалния проект. Пет са отличените проекти, а на община Пловдив са предоставени всичките. Заинтересованост от нейна страна обаче няма, каза арх.Костадинов.

През 2013 г. по инициатива на 14 млади архитекти се сформира гражданско сдружение "Колектив кино "Космос". Провеждат се 13 акции за разчистването му, в които се включват и много граждани. Отново тръгват изложби и кинопрожекции, но пред входа на киното С една дума кино "Космос" започва нов живот и става място за култура, каза арх. Костадинов.

По думите му по тази причина е включено като акцент в апликационната книга на Пловдив, с която общината кандидатства за европейска столица на културата.

Спорен проект

Изненадата настъпва, когато около месец преди официалното откриване на годината, в която Пловдив ще бъде европейска столица на културата, според архитектурната камара тихомълком се провежда обществено обсъждане на проект на архитектите Казаков и Мишинина. На него присъстват около десетина души, става ясно от видеото качено в сайт за видеосподеляне.

От КАБ твърдят, че архитектурната гилдия не е поканена, не е искано и мнението на авторите на първоначалния проект.

"Община Пловдив пренебрегна усилията на толкова много млади хора за спасяването на кино "Космос" като място за култура и възложи неизвестно как проект на арх. Тихомир Казаков и на арх. Мария Мишинина", пише в писмото на КАБ до кмета. Този нов проект предизвиква множество въпроси, сред които кой и как е възложил проектирането точно на тези двама колеги, игнорирайки Закона за авторското право, питат от КАБ кмета Тотев.

По време на общественото обсъждане на проекта авторите му арх. Казаков и арх.Мишинина обясняват, че са го разработили безвъзмездно и го даряват на община Пловдив. Посочват и, че интересът им е продиктуван от възможността за реклама на труда им. Казват, че няма намеса по фасадата на сградата и се запазва нейният първоначален облик. Пипани са само вътрешните пространства.

От думите на зам.-кмета по култура Александър Държиков по време на събитието се разбира, че колективът е избран след разговори, а за приемането на дарението е нужно решение на месния общински съвет. След това проектът става собственост на общината, която може да го променя, както пожелае.

Държиков и авторите обясняват още, че са консултирали разработката с арх. Тодор Абаджиев, който твърди, че е придобил авторските права за киното от автора на зданието арх. Любомир Шинков. Абаджиев е главен проектант на спортната зала "Колодрума" в Пловдив. Малкото присъстващи реално не се изказват по същество за проекта, а по-скоро за проблема дали той е консултиран с архитекта на сградата.

Зам.-кметът Държиков обаче казва по време на общественото обсъждане, че до момента общината няма никакво доказателство нито от арх. Абаджиев, нито от арх. Шинков за това кой държи авторските права за киното. Заместник-кметът по културата на Пловдив е магистър инженер по транспорта, става ясно от сайта на общината. Mediapool не успя да го открие за коментар.

За възстановяването на кино "Космос" правителството отпусна 1 млн. лв. през лятото на тази година на община Пловдив. Вече е почти сигурно, че през 2019 – годината на европейската столица на културата киното няма да върне някогашния си блясък. Най-вероятно поради тази причина към момента не са планирани никакви културни прояви пред него.

mediapool.bg