Кламер БГ - Новини: Пълен ВиК фарс във Велико Търново

Пълен ВиК фарс във Велико Търново

България

|
Четв, 15 Март 2018г. 16:44ч.
Пълен ВиК фарс във Велико Търново

Над 120 000 души във Велико Търново се оказаха заложници на безхаберието на местните власти, които години наред не могат да пуснат в експлоатация 1.6 км нова магистрална водопроводна тръба и са допуснали незаконно строителство върху старата.

Историята се разплита на 10 март в 2 часа през нощта при авария на магистралния водопровод, който захранва областния град и други 14 населени места. Хората нямат вода близо едно денонощие.

Аварийният екип отива на мястото на аварията и разкопава 1200-милиметровата тръба, която е избила до оградата на голямо частно имение в село Присово. То е на местния бизнесмен Симеон Василев, който е собственик на печатницата "Сира". Оказва се, че тръбата минава директно през частния имот, което е грубо нарушение на закона.

ВиК "Йовковци" и общината започват проверка как се е стигнало до тази ситуация. Резултати от проверката се очакват до края на седмицата, което показва с каква скорост общината разравя собствените си документи.

"Подобно строителство е недопустимо. Ако аварията беше вътре в частния имот, щяхме да влизаме с полиция и прокурор", казва главният инженер на водоснабдителното дружество Илия Сирмов. Мажоритарният дял от 51% във ВиК "Йовковци“ е на държавата.

"Каквото се окаже, че е построено незаконно върху сервитута на главния водопровод, ще бъде съборено“, коментира на свой ред ресорният заместник-кмет проф. Георги Камарашев. Той допълва, че от общината са изпратили комисия на терен, за да се установи фактическото състояние.

"Не мога да ви кажа от колко години е този имот", обяснява заместник-кметът.

По информация на БНР бизнесменът Симеон Василев има строително разрешително за къщата, но няма за масивната ограда и барбекюто си. Коментарът на Василев е: "Не, не, не. Няма да ви давам обяснения. Достатъчно глупости се изписаха как съм стигнал до този строеж"

Бизнесменът не е единственият виновник за ситуацията. Оказва се, че авариралият участък от водопровода е трябвало да бъде изведен от експлоатация преди седем години. Тогава ВиК "Йовковци" тегли един милион лева заем, за да построи нов участък от 1.6 км. По информация на БНР обществената поръчка е доста съмнителна, защото водното дружество посочва в документацията дори каква марка трябва да са новите тръби. Поръчката е спечелена от две фирми от Велико Търново, които построяват отсечката. Новото трасе така и не се ползва.

Сегашното ръководство на ВиК "Йовковци" разказва, че новият участък е построен незаконно върху частни терени, които не са отчуждени. Не е извършено и хидравлично изпитание на тръбата, така че дори не се знае дали тя функционира и с какви загуби. Магистралният водопровод вече няколко години просто си стои вкопан в земята. По този случай прокуратурата е започнала разследване, но и там няма информация какво се е случило.

Междувременно старата тръба в района на село Присово е амортизирана до степен, в която не може да гарантира водоснабдяването на Велико Търново и региона. В края на октомври 2014 година градът бе оставен три дни без вода заради авария в тази отсечка от трасето.

mediapool.bg