Кламер БГ - Новини: Путин се отърва от правозащитниците в правозащитния си Съвет

Путин се отърва от правозащитниците в правозащитния си Съвет

Свят

|
Вт, 04 Дек 2018г. 14:06ч.
Путин се отърва от правозащитниците в правозащитния си Съвет

Намален е броят на правозащитниците в руския Съвет по правата на човека (СПЧ), пише руският делови всекидневник "Ведомости". Вместо борци за честни избори и за правата на военнослужещите в него са включени юристи и журналисти.

В новия състав на президентския консултативен орган, одобрен вчера от Владимир Путин, влизат 51 души. Една трета от членовете са сменени. За мнозина от тях новината, че са изключени, бе изненада, а причините остават неизвестни, отбелязва изданието.

Сред "най-забележимите загуби" се споменават Сергей Кривенко от управата на международното правозащитно сдружение "Мемориал", Елла Полякова - лидер на движението "Войнишки майки от Санкт Петербург" и основателката на движението за изборен мониторинг "Голос" Лилия Шибанова.

Темата за изборните нарушения, дейно разработвана в СПЧ от Шибанова, съвсем очевидно дразнеше администрацията. В състава на Съвета остават лоялни към властта експерти, с които Шибанова влизаше в "доста ожесточени спорове", коментира съпредседателят на "Голос" Григорий Мелконянц.

"Според мен съветът се отърва с малко", смята обаче председателят му Михаил Федотов, запазил своя пост. По думите му органът остава свободомислещ и запазва способността да разсъждава независимо. Федотов изразява и надежда ротацията в СПЧ да стане редовно явление - да си тръгват хората, които странят от работа.

Президентът Путин ще има среща с новия състав на Съвета на 11 декември - в навечерието на Деня на конституцията, пише "РБК".

СПЧ дава на руската власт възможност за диалог с активисти на опозицията и е допълнителен канал за сигнали по повод нарушения на човешките права, посочва политтехнологът Дмитрий Фетисов. Но добавя, че трудно би си припомнил нашумели примери за успешна дейност на Съвета през последните години.

Ще може ли СПЧ да промени нещата в Русия? Това зависи от активността на новите му членове и желанието им да се занимават с правозащитна дейност в рамките на диалог с Кремъл, резюмира Фетисов.

Реалното влияние на Съвета върху решенията на руската власт не е голямо, изтъква Николай Миронов. Политологът Константин Калачов също не очаква ефективни и ярки действия от президентския орган.

mediapool.bg