Кламер БГ - Новини: Путин предупреди за чуждестранни опити за дестабилизиране на Русия

Путин предупреди за чуждестранни опити за дестабилизиране на Русия

Свят

|
Ср, 24 Фев 2021г. 17:17ч.
Путин предупреди за чуждестранни опити за дестабилизиране на Русия

Руският президент Владимир Путин нареди на Федералната служба за сигурност (ФСС) да удвои усилията си за противодействие на опитите на Запада да дестабилизира Русия, предаде Асошиейтед прес.

На среща с висши служители на ФСС Путин изтъкна "т.нар. политика за възпиране на Русия", заявявайки, че тя включва усилия с цел "нашето развитие да бъде провалено, да бъде забавено, да се създадат проблеми по нашите граници, да се предизвика вътрешна нестабилност и да се подкопаят ценностите, които обединяват руското общество".

По думите му тези дейности на чуждестранни сили, които той не назова поименно, са насочени към "отслабването на Русия и поставянето й под външен контрол".

Отношенията на Русия със Запада силно се влошиха след извършеното от нея анексиране на Крим от Украйна през 2014 г., руската намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г., а в последно време заради ареста и осъждането на опозиционния лидер Алексей Навални и смазването на протестите, настояващи за неговото освобождаване.

Без да споменава поименно Навални, Путин отправи нападки срещу тези, за които се твърди, че служат на чужди интереси.

"Необходимо е да се направи разграничение между естествено политическо съревнование, съревнование между политически партии, идеологически платформи, различни възгледи за развитието на страната и дейностите, които нямат нищо общо с демокрацията, а са насочени към подкопаване на стабилността и сигурността на нашата държава, към служенето на чужди интереси", каза той.

Путин подчерта необходимостта ФСС да защити планираните за септември парламентарни избори в Русия от всякакви "провокации".

Той похвали ФСС за осуетяването на дейностите на чуждестранни шпиони, като заяви, че службата е разкрила 72 чуждестранни разузнавачи и 423 техни информатори.

mediapool.bg