Кламер БГ - Новини: Путин определи с указ условията, при които Русия би използвала ядрено оръжие

Путин определи с указ условията, при които Русия би използвала ядрено оръжие

Свят

|
Вт, 02 Юни 2020г. 18:13ч.
Путин определи с указ условията, при които Русия би използвала ядрено оръжие

Русия ще бъде готова да използва ядрено оръжие, ако такова или друго оръжие за масово поразяване бъде използвано срещу нея или нейните съюзници, а също в случай на неядрена агресия срещу Руската федерация, която би заплашвала съществуването на държавата и възможността за нанасяне на ответен ядрен удар.

Това се казва в подписан днес от президента Владимир Путин указ за основите на държавната политика в областта на ядреното възпиране, качен на официалния руски портал за правна информация и цитиран от ТАСС.

Като условия за възможно използване на ядрено оръжие от Русия в документа се посочва постъпването на достоверна информация за старт на балистични ракети, атакуващи територията на Русия и (или) нейните съюзници, а също така използването от противника срещу територията на страната и нейните съюзници на ядрено или друго оръжие за масово поразяване.

Освен това, Руската федерация ще бъде готова да използва ядрено оръжие, в случай че противникът въздейства върху нейни критично важни държавни и военни обекти, чието извеждане от строя ще доведе до срив на ответните действия на ядрените сили, и в случай на агресия с използване на обикновено оръжие, която би застрашила самото съществуване на руската държава.

В документа се казва още, че при необходимост президентът може да информира военно-политическото ръководство на други страни и международни организации за готовността да се използва ядрено оръжие, за прието решение за използване, а също за факта за използване на ядрено оръжие.

Сред основните военни опасности, които могат да прераснат във военни заплахи за Руската федерация, и за неутрализирането на които е необходимо ядрено сдържане, в документа се посочва и "създаването и разполагането в космоса на средства за противоракетна отбрана и на ударни системи".

Като такива основни военни опасности, които могат да прераснат във военни заплахи за Руската федерация, и за неутрализирането на които е необходимо ядрено сдържане, в документа се посочва и разполагането от държави, разглеждащи Русия като потенциален противник, на системи и средства за противоракетна отбрана, крилати и балистични ракети със среден и малък обсег, на свръхпрецизно неядрено и хиперзвуково оръжие, на ударни безпилотни летателни апарати, на оръжия с насочвана енергия".

mediapool.bg