Кламер БГ - Новини: Противоречиви социологически прогнози преди първия тур в София

Противоречиви социологически прогнози преди първия тур в София

България

|
Пон, 21 Окт 2019г. 15:03ч.
Противоречиви социологически прогнози преди първия тур в София

Броени дни преди първия тур на местните избори в неделя, "Маркет линкс" отчита 36% подкрепа за Мая Манолова срещу 32% за настоящия столичен кмет Йорданка Фандъкова и 17% за Борислав Игнатов, който е с възходящ тренд.

Според "Сова Харис" обаче картината е точно обратната: Фандъкова получава 31.2%; Манолова – 24.7%,

Считаната за близка до БСП агенция "Медиана" също дава преднина за Фандъкова.

"Маркет линкс" казва, че надпреварата за кметския пост в София ще бъде изключително оспорвана, като за първия тур преднина има бившият депутат от БСП и бивш национален омбудсман Мая Манолова (независима), който води с 36% подкрепа срещу 32% за сегашната кметица Йорданка Фандъкова (ГЕРБ). Трети е кандидатът на "Демократична България" Борислав Игнатов със 17%, но подкрепата за него се увеличава в последните дни, посочва . "Маркет линкс" в изследване, проведено по поръчка на сайта "Офнюз".

Оспорваната надпревара в София води и до значително повишаване на прогнозираната избирателна активност. Според "Маркет линкс" общо 54% от имащите право на глас са твърдо реши да гласуват. Преди четири години активността беше много по-ниска - 41%.

Другият ефект от равностойната предизборна битка е мобилизацията "до краен предел" на партийните ядра, особено на водещите формации.

"Партийните ядра са тези, които очакват по-силна и политизирана кампания, докато всички останали предпочитат цивилизован диалог, умерен тон и по-силен фокус върху конкретните теми за по-доброто качество на живот в града", посочва "Маркет линкс".

На този етап изглежда, че Мая Манолова е с най-разнообразна подкрепа. Това може да бъде разглеждано и както като нейно предимство, но и като потенциален риск, ако не успее да мобилизира симпатизантите си, допълва агенцията.

Йорданка Фандъкова черпи ресурс от твърдия електорат на ГЕРБ, въпреки че 10% от тях казват, че ще гласуват за Манолова. Фандъкова е харесвана и от поддръжниците на ВМРО, посочват социолозите от "Маркет линкс".

Резултатът е сходен с този от предишното проучване и отново трябва да се каже, че разликата попада в обхвата на възможните статистически отклонения.

С напредването на кампанията Борислав Игнатов постига по-широка разпознаваемост и се доближава до резултата на общинската листа "Демократична България". Архитектът има подкрепата на 17% от столичани, а общинската листа на коалицията събира 19%.

"Демократична България" трябва да се опита да привлече всички си симпатизанти, защото някои от тях декларират подкрепа към други кметски кандидатури, отбелязва агенцията.

Очаквано, най-големият проблем за консолидиране на подкрепата за "Демократична България" кандидат-кметът от "Спаси София" Борис Бонев (5%), който към момента се класира четвърти, преди кандидата на ВМРО Ангел Джамбазки - 3%.

Битката за общинския съвет също е много оспорвана, сочат данните на "Маркет линкс". Води ГЕРБ с 33%, следва БСП с 23%, "Демократична България" има 19%, а ВМРО - 4%.

Социологическото изследване е проведено в периода 15-20 октомври 2019 г. сред 868 пълнолетни граждани. Използвана е извадка чрез квотна матрица по пол и възраст. Информацията е събрана чрез пряко-лично интервю и онлайн анкета.

"Сова Харис" дава над 6 пункта преднина за Фандъкова

Според проучване на "Сова Харис", поръчано от вестник "Труд", резултатите преди първия тур изглеждат така: Йорданка Фандъкова - 31.2%, Манолова – 24.7%; Борислав Игнатов – 7.06% подкрепа.

Проучването е направено между 9 и 16 октомври сред 1000 български граждани по метода на стандартизираното интервю в дома на респондента.

"Медиана" прогнозира лека преднина за Фандъкова

Според "Медиана" Йорданка Фандъкова има най-голяма подкрепа преди първия тур - 27.8%, а втора е Мая Манолова - 24.3%. Трети е кандидатът на "Демократична България" Борислав Игнатов - 9.4%, а четвърти Ангел Джамбазки - 5.1%. Агенция посочва, че тази подкрепа е измежду всички граждани на София с право на глас, а не само тези, които са решили да гласуват.

Любопитното е, че лидерът на "Атака" Волен Сидеров излиза с 4.3% в проучването на "Медиана", докато "Маркет линкс" дава не повече от 1% на "Атака". Има и друга драстична разлика. Борис Бонев от "Спаси София" има само 1.5% в изследването на "Медиана", което го праща зад Джамбази, Сидеров и дори Георги Кадиев.

Много големи разлики има и в получените резултати за общинския съвет. ГЕРБ води с 25.8%, следва БСП с 20.3%, а на далечното трето място е коалицията "Демократична България" с 9.6%. Следват ВМРО (5.2%) и "Атака" (3.5%).

mediapool.bg