Кламер БГ - Новини: Протестът в 34-тия ден: Това е нашата Шипка

Протестът в 34-тия ден: Това е нашата Шипка

България

|
Вт, 11 Авг 2020г. 23:17ч.
Протестът в 34-тия ден: Това е нашата Шипка

Хиляди се събраха отново във вторник вечерта пред Министерския съвет в 34-тата вечер на протеста с искане на оставките на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Неговият надслов е "Площад Независимост е нашата Шипка".

Традиционно след 21 часа множеството се отправи към Орлов мост, където е разположен единият от трите палаткови лагера. Хората в него се заканиха да засилят натиска си върху кабинета да подаде оставка. Отново се играе среднощен футбол, карат се велосипеди и скейтбордове в пространството на моста.

От трибуната пред президентството представителят на т.нар. Отровно трио Арман Бабикян каза, че не само барикадата на Орлов мост няма да се вдигне, но и ще се върне тази при Ректората на Софийския университет, която преди дни бе свалена, за да се улесни преминаването на градския транспорт. Малко преди 22 часа палатките на това кръстовище отново бяха издигнати.

Сн. БГНЕС

С това и изявленията си пред Президентството протестът даде знак, че смята да се радикализира и да се засилят блокадите.

Бабикян обаче обясни, че триото не е инициатор на появилото се по-рано през деня събитие в сряда за вдигане на палаткови лагери пред сградите на повечето ведомства, които са разположени в центъра на София.

"Блокадата на кръстовищата несъмнено е ефективна, защото привлича общественото внимание, но в същото време се превръща в още една причина за несъгласие и разединение помежду ни, която управляващите използват срещу нас. Нека обсадим ключовите институции и да пречим на когото трябва!", се посочваше в поканата за вдигането на палатки в 17 часа в сряда пред Съдебната палата, сградата на Европарламента, както и на министерствата на отбраната, на правосъдието, на туризма, на културата, на спорта, на финансите, на труда, на вътрешните и на външните работи. Заканата е палатките да останат на тези место "докато свалим правителството".

Сн. БГНЕС

"Една от тези странни новини е, че ние смятаме да спрем днес гражданското неподчинение. Това е лъжа. Напротив, ще го поощряваме", каза Велислав Минеков пред събралото се пред Президентството множество.

Бабикян пък уточни, че Отровното трио няма нищо против да се реализира идеята с палатките пред институциите и призова за засилване на блокадите.

Отново сградата на Министерския съвет бе обстрелвана с домати, яйца и зелени бонбони.

Сн. БГНЕС

Бабикян обяви още, че протестиращите смятат да затворят достъпа до парламента, където се очаква в четвъртък сутринта да се съберат извънредно депутати, за да задължат правителството да внесе актуализация на държавния бюджет заради мерките срещу коронавируса. По-късно съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов обяви, че още то рано сутринта в четврътък ще започне протестът.

"Ще затворим парламента. Вечерта пак тук и им готвим много неприятни неща. Ако си мислят, че ще им простим, не са познали", заяви Бабикян.

Сн. БГНЕС

"Днес разбрахме от министър-председателя още нещо много интересно, докато се разхождаше с неговото национално известно возило. Че всъщност сме събирали хората тук, защото сме искали да станем депутати с по 2000-3000 лева заплата. Ако мечтата ни беше да станем такива и да постигнем до този успех – приход от 2000 лева, нито г-н Хаджигенов щеше да бъде адвокат с подобна практика, нито г-н Минеков щеше да бъде международно известен скулптор", коментира още той.

"Цялата държава се е превърнала в мафиотска структура; "Няма да паднат блокадите, напротив, ще се радикализират и както призоваха, ще блокираме институции", заканват се протестиращи.

Близо 1400 души са се подписали за два дни в подписката, организирана от протестиращите, с искане за оставки на кабинета "Борисов 3", на главния прокурор Иван Гешев и на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, стана ясно на протеста. Подписката е в отговор на друга - внесена преди дни в Съда, която е против блокадите в София.

Недоволството продължава и в други градове на страната.

Във Варна протестиращи отново блокираха кръстовището пред общината. От снощи палатковият лагер в града отново е на пътното платно пред общината. Шатри, палатки и столчета стоят в центъра на кръстовището, предаде БНР.

В шествие с националния трибагреник начело и най-актуалния варненски слоган в последните дни "ДЪРЖАВАТА Е В РЕМОНТ. Благодарим ви за разбирането", протестиращите призоваваха са оставка и "Елате при нас - протестът е за вас".

Недоволството във Варна, сн. БНР

В Плевен за втори път се организира протестно автошествие. Участниците в него преминават през централните улици и кварталите на града с искане за оставки на правителството и главния прокурор. Със звукови сигнали и развети знамена участниците преминаха през централните улици и кварталите на града.

Автошествието в Плевен, сн. БНР

Протестно автошествие премина по улиците и на Габрово. Около 30 коли се включиха в колоната на демонстрантите. Клаксони и скандирания "Оставка" огласиха града. С леки затруднения за трафика в Габрово, тъй като автомобилите от шествието се движат с ниска скорост по основните артерии в града, но без блокади, преминава протестът тази вечер.

Недоволните дадоха заявка да продължат с демонстрациите.

Бургас се включи с творческа вечер в националния протест. Недоволните от управлението изрисуваха исканията си с тебешир на площада пред общината. Направен беше и колаж от ръце, символ на обединената гражданска сила. Над 30 души се включиха в акцията.

Протестът в Бургас, сн. БНР

Пореден протест с искане за оставката на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев се състоя в Сливен. Около двайсетина души направиха протестно шествие по главната улица на града, скандирайки "Оставка" и "Мафия", информира националното радио.

Заместник-председателят на ДСБ Димитър Сяров, който се включи в демонстрацията, коментира очакваните в близките дни решения на премиера Бойко Борисов. "Очаквам веднага да си подаде оставката Борисов. Това е. Веднага! И главният прокурор, разбира се, Гешев. Категорично", заяви той.

По-рано през деня Отровното трио призова за дарения за протеста

"Играта загрубя, а олигарсите са щедри, само когато плащат десетки, стотици милиони рушвети на правителството, затова протестът има нужда и от финансова помощ", пише в страницата, в която са публикувани банкова сметка с титуляр Хаджигенов и връзка за дарение с карта.

"Всяка дарена стотинка ще бъде декларирана пред Столична община и ще бъде платен дължимият местен данък в размер на 5% от дарената сума, а парите изразходвани за полза роду. Ако има остатък, когато свалим мутрите, той ще бъде прозрачно дарен за благородни каузи", пише триото.

mediapool.bg