Кламер БГ - Новини: Протестът в Берлин: Правителството печели време, за да "разпредели" европейските средства

Протестът в Берлин: Правителството печели време, за да "разпредели" европейските средства

България

|
Пон, 17 Авг 2020г. 10:53ч.
Протестът в Берлин: Правителството печели време, за да "разпредели" европейските средства

Пореден протест, този път под формата на дискусия, проведоха българите в Берлин. Пред сградата на посолството сънародниците ни настояха за оставката на правителството и на главния прокурор и представиха вижданията си за ситуацията у нас след последните събития и евентуалните пътища за развитие.

"Демокрацията не е само викане на "Оставка" и блокиране на кръстовища, тя е дискусия и диалог", обясниха организаторите. И уточниха, че не става въпрос за диалог с правителството на Бойко Борисов, тъй като то вече е изгубило своята легитимност и просто трябва да се оттегли, без да дебатира.

Според участниците в демонстрацията идеята на Борисов за свикване на Велико Народно събрание и нов проект на Конституция е просто опит за печелене на време. Вероятно, за да се разпределят отново на "свои хора" милиардите европейски средства, които ни се отпускат за борба с последиците от кризата заради корона вируса, предположиха сънародниците ни в Берлин.

"Натискът трябва да продължи не само до оставка на сегашното правителство, но и да е върху служебното правителство на президента Радев, за да се гарантира провеждането на честни избори", казаха участниците в берлинската демонстрация.

Именно провеждането на честни избори беше сред основните теми по време на дискусията.

За пореден път сънародниците зад граница настояха за ускорено въвеждане на електронното гласуване, така че всеки българин в чужбина да участва в изборния процес.

Липсата на достатъчно секции в чужбина блокира възможността хиляди наши сънародници да упражнят конституционното си право и изкривява изборните резултати. Въпреки това проблемът продължава вече години наред, решението му се бави и според много от българите в чужбина – умишлено се протака, защото управляващите се страхуват от вота зад граница.

Затова по време на дебата в Берлин беше лансирана идеята за спешно въвеждане на гласуването по електронен път за определени региони в чужбина. Като начало – там, където пред сънародниците ни има най-много пречки при упражняване правото на глас. Беше даден пример, как дори в Берлин по време на президентските избори наши сънародници не са успели да гласуват, защото пред секцията в посолството ни е имало огромни опашки.

По време на дебата беше предложено също така да се осигурят повече застъпници в изборните секции в малките населени места, за да се предотвратят рисковете от манипулации, както и да се проведе разяснителна кампания относно възможностите на машинното гласуване, които остават неясни за голяма част от обществото.

Протестиращите българи в Берлин изразиха съпричастността си с протестиращите в Беларус, които по думите им "дават урок по демокрация".

"Нека това ни служи като стимул да продължим и да не се отказваме", призоваха сънародниците ни от Берлин.

mediapool.bg