Кламер БГ - Новини: Протестите срещу центъра по наркомании в софийския "Младост" продължават

Протестите срещу центъра по наркомании в софийския "Младост" продължават

България

|
Четв, 03 Окт 2019г. 12:55ч.
Протестите срещу центъра по наркомании в софийския "Младост" продължават

Жители на столичния район "Младост" продължават да протестират срещу преместването на центъра по наркомании на територията на болница "Св. Анна" (бившата Окръжна). Според недоволните хора мястото не е подходящо защото е на метри от жилищните блокове и детска градина, а в района има още две градини и училище.

Протестите на хората започнаха във вторник. Недоволните се събраха и в сряда при входа на центъра, когато на протеста се появиха и политици - бившият омбудсман и настоящ кандидат за кмет на София Мая Манолова, както и кандидатът за общински съветник от т. нар. "дясна листа" (ДБГ, Земеделския народен съюз, НДСВ и "Път на младите") на Манолова - Войслав Тодоров. На събирането беше и главният архитект на район "Младост" и кандидат за районен кмет Стефан Стефанов, който подкрепя кандидатурата на Манолова. Общината в случая няма как да реши проблема с мястото на центъра, защото той е под шапката на здравното министерство.

В края на събирането беше обявено, че протест ще има отново и в четвъртък, а в петък хората се канят да блокират бул. "Цариградско шосе" в 18:30 часа. Хора, живеещи наоколо, твърдят, че откриват по улиците наоколо шишета от метадон, както и спринцовки, а кражбите и разбитите коли станали повече.

"Търсим къде да преместим центъра по наркомании", каза отново в четвъртък министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. С решение на Министерството на здравеопазването центърът беше преместен от ул. "Пиротска" в болница "Св. Анна". Предишното му местонахождение също предизвикваше притеснения сред част от живеещите наоколо, както и периодични протести.

"Метадонът е тип лекарство. Това не е наркотик. И тези 40-50 шишета, които сте видели, аз съм убеден, че това е провокация. Тези хора влизат вътре, изпиват си шишенцето и го оставят на съответното длъжностно лице. Никой не си тръгва с шишенца. Игли няма как да има, защото там не се бият инжекции", обясни Ананиев и подчерта, че не може да се правим, че наркозависимите не съществуват.

"Тези хора имат семейства, те работят, те имат деца. Това са нормални хора, които сами искат да се излекуват", каза още министърът.

mediapool.bg