Кламер БГ - Новини: Политиците са с "Артекс": Протестите срещу небостъргача "Златен век" започват пак

Политиците са с "Артекс": Протестите срещу небостъргача "Златен век" започват пак

България

|
Пон, 01 Апр 2019г. 18:46ч.
Политиците са с "Артекс": Протестите срещу небостъргача "Златен век" започват пак

Гражданите от инициативен комитет "Лозенец" възобновяват в сряда, 3 април, протестите си срещу изграждането на небостъргача "Златен век" на компанията "Артекс". Те са провокирани от бездействието на институциите и от отказа им да следват законите, според които строежът на 34-етажната сграда би трябвало да бъде спрян.

"Политиците са с "Артекс"

Хората от комитета са убедени, че сградата се ползва с протекции дали от страна на политици и институции, или пък има някаква енергийна защита (по примера на друга сграда на "Артекс", която според съсобственичката на фирмата арх. Весела Мирянова имала енергийна защита заради вградения в нея псалм 91).

"Аз съм член на ГЕРБ. Още декември 2017 г. отидох на среща с депутати от ГЕРБ. Дадох им цялата документация и още тогава им казах, че инвеститорът ми е казал, че политиците са с тях", каза и Мариан Башур, който също е от инициативния комитет "Лозенец". На въпрос кой му е казал, че политиците са на страната на "Артекс" той отговори: "Младият арх. Мирянов в телефонен разговор ми каза, че политиците са с тях. Имам го и писмено, защото имаме доста голяма кореспонденция с тях. Видя се буквално към днешна дата (потвърждението на думите на Мирянов - б.а.)."

"Аз съм член на ГЕРБ и от година и половина съм изключително разочарован от начина, по който се показва прогнилият бизнес и политически модел", коментира още Башур, който в свое интервю казва, че е имотен консултант.

Той добави, че арх. Пламен Мирянов - младши, прочул се с хорото в езерото Бъбрека в Рила, публично заявявал, че "Фандъкова и Здравков са с тях и одобряват проекта".

Пред Mediapool арх. Мирянов отрече твърденията на Башур и ги определи като "лъжа".

Искат се оставки

Недоволните от района искат оставките на шефа на Дирекцията "Национален строителен контрол" (ДНСК) арх. Иван Несторов и на зам.-министъра на регионалното развитие Валентин Йовев заради позициите им по казуса. В отговор министърът на регионалното развитие Петя Аврамова, на чието подчинение е ДНСК, заяви, че "най-лесно е да бъдат поискани и подадени оставки". Тя също прехвърли топката към съда и прокуратурата, които са сезирани по казуса. Същото миналата седмица направиха и шефът на ДНСК, и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Недоволните граждани смятат, че сградата в момента се строи незаконно, тъй като разрешението ѝ за строеж е изтекло през ноември 2017 г., както твърди и главният архитект на София Здравко Здравков. Затова искат спиране на строителството и събаряне на незаконно построеното т. е. на направеното след ноември 2017 г., когато строежът беше на ниво изкоп.

Сградата, кръстена от "Артекс" "Златен век", се строи в софийския кв. "Лозенец" до хотел "Маринела". Протестите срещу построяването ѝ започнаха в края на 2017 г. и през последните месеци бяха замразени. Сега обаче спорният проект отново излезе на дневен ред заради скандала с апартаментите на изгодни цени, купени от представители на властта именно от "Артекс". След избухването му институциите смениха версиите си за това по силата на какво се строи сградата, извисяваща се над съседните кооперации.

Смяна на версията

"До момента, в който избухна скандалът с апартаментите, всички институции повтаряха, че разрешителното за строеж е валидно до 2020 г. на база поправка "Артекс" (изменение в Закона за устройство на територията от началото на 2017 г., с което се удължава срокът на разрешителните за строежи от първа и втора категория – б.а.). Имаме го писмено от прокуратурата, в устно изказване от главния архитект Здравко Здравков. Всички институции в хор повтаряха това нещо до скандала с апартаментите. Когато стана ясно, че ще лъсне лобизма, се принудиха да променят версията и за да не спрат строителството, започнаха да изменят темата", коментира Войслав Тодоров, който освен член на инициативния комитет "Лозенец", е и общински съветник от партията "Нормална държава" на Георги Кадиев.

Смяната на версията стана миналата седмица, когато главният архитект Здравков обяви, че разрешителното за строеж на "Златен век" е изтекло през ноември 2017 г. и не е подновено в законовия срок от една година. Същата теза поддържат от година и половина гражданите от инициативния комитет "Лозенец".

Ден след изявлението на Здравков, шефът на ДНСК Иван Несторов заяви, че е в синхрон със становището му, но трябвало да се съобрази със съдебната практика. И цитира решение на Върховния административен съд (ВАС), което казвало, че всяка заповед за промяна на инвестиционния проект удължава срока на строителното разрешително. Съдебната практика му попаднала от юристи.

Въпросното решение е по казус в Бургас и е срещу мълчалив отказ на местната община да позволи при строителството на сграда да се ползва тротоар, публична общинска собственост. Отказът е на основание твърдение на общината, че разрешението за строеж на сградата е изтекло, а строителството не е започнало в законовия срок. В него се цитира и друго решение по дело, което вече е по същество - срещу писмо от общината, че разрешението за строеж е изтекло. И в него съдът постановява, че то е в сила, тъй като "правната и житейска логика" била срокът му да започна да тече отново при всяка заповед за промяна на инвестиционния проект.

Според инициативния комитет "Лозенец" обаче решението от Бургас е за подновяване на 3-годишния срок за започване на строителството след издаване на разрешението за строеж.

"ДНСК не е тълкувателен орган. Те нямат правомощия да си избират съдебни решения от практиката и да си уповават дейността върху тях. Те са задължени от закона", коментира и Никола Вапцаров от инициативния комитет. От организацията настояват за среща с министъра на регионалното развитие Петя Аврамова. Искат още тя издаде тълкувателно становище, в което да посочи дали ДНСК има право да се позовава на решение на ВАС по друг казус, когато става въпрос за "Златен век".

Искат и черно на бяло становище на министъра, че поправката в ЗУТ, станала известна като "поправката "Артекс", не може да се прилага за вече издадени разрешения за строеж. Тезата за прилагане при заварени случаи се защитава от "Артекс" в писмените им позиции по казуса.)

Смачкване на истината

От инициативния комитет определиха като "цинизъм" нежеланието на арх. Несторов да навлиза в големи детайли по казуса заради течащо в момента дело по жалба от гражданите. Хората определиха като лъжа твърдението, че "ДНСК не могат да правят нищо, докато не мине делото, което ние сме завели срещу тях". Те отново обясниха, че то е срещу отказа на строителния контрол да отговори в срок на въпроси на гражданите за законността на строителното разрешение и срещу "тяхното продължаващо бездействие".

"Ние като граждани сме поставени пред пълен абсурд. Цялата сага с тази сграда е прехвърляне на топката от една институция на друга. Когато слушах пресконференцията на арх. Несторов, станах учуден как може с такава лека ръка да се смачква истината. Ние настояваме още веднъж той да си подаде оставката", добави Вапцаров. Той смята, че заповедта за изменение на проекта, издадена от главния архитект на София през август 2018 г., по никакъв начин не удължава разрешението за строеж. Позицията на Вапцаров се подкрепя и от общината. "Щом Несторов говори това или е много некомпетентен, за което трябва да си ходи, или лъже, за което също трябва да си ходи", коментира той.

mediapool.bg