Кламер БГ - Новини: Протестите срещу ликвидирането на прасетата поискаха оставката на правителството

Протестите срещу ликвидирането на прасетата поискаха оставката на правителството

България

|
Съб, 03 Авг 2019г. 14:46ч.
Протестите срещу ликвидирането на прасетата поискаха оставката на правителството

Протестите срещу превантивните мерки за спирането на африканската чума продължиха въпреки обещанията на премиера Бойко Борисов за държавни компенсации. Блокадата на главния път Сливен – Ямбол продължи през цялата нощ и в събота, като участниците обявиха, че протестът става безсрочен.

Снощи на среща с протестиращи кметове на села от община Пазарджик премиерът Бойко Борисов обеща държавата да отпусне помощ от 300 лева на стопаните, които сами умъртвят животните си, а свинекомплексите да ги снабдят с прасета при новото зареждане.

Протестиращите в Сливенскко, които останаха през цялата нощ на пътя край село Крушаре, приеха новината със скандирания за оставка. Те коментираха, че обещаните от държавата 300 лева на двор за унищожени животни са опити да се прекрати недоволството, но според тях те не покриват щетите и труда им, съобщи БНР.

”Ще държим до последно, поне докато можем да издържим поне физически“, закани се един от протестиращите.

Ултиматумът на протестиращите срещу мярката за доброволно умъртвяване на домашни животни остава, но имат и нови искания.

”Ние вече осъзнахме, че диалог не може да се проведе, така че оттук нататък ни остава единствено и само да искаме оставка на цялото правителство”, каза организаторът на протеста Валентина Василева пред бТВ.

Така пътят към село Крушаре остава блокиран. Пропускат се автомобили на живеещите в селото. Полицията отбива движението по пътя Сливен – Ямбол към автомагистрала ”Тракия“ през селата Камен, Жельо войвода, Кабиле и обратно.

На протест срещу умъртвяването на домашните животни в 20-километровите зони около промишлените свинекомплекси излязоха и стопани от ямболското село Тенево. Собствениците са против унищожаването на поминъка на дребните стопани и настояват за отмяна на разпоредените мерки срещу чумата по свинете.

С развети знамена и плакати ”Няма да дадем нашите прасета“ и "Частната собственост е неприкосновена" жители на Тенево застанаха на входа на селото.

”20 кила прасе, аз току що съм го купил как да го заколя, какво има в 20 кила животно“, каза участник в протеста.

Хората там заплашват с блокада към Лесово, ако ветеринари влязат да умъртвяват животните им.

В петък изтече срокът, в който трябваше да бъдат убити домашните прасета в 20-километровите зони около 60 големи свинекомплекса. Отсрочка до 11 август получиха в Пазарджишка област, където премиерът Бойко Борисов разговаря с протестиращи кметове на села.

Той обеща държавна помощ от 300 лева за всички стопани на домашни животни в санитарните зони в страната. Средствата ще се изразходват за дезинфекция на помещенията, в които се отглеждат животни.

Освен това според Бойко Борисов свинекомплексите ще снабдят частните стопани с прасета при новото зареждане.

mediapool.bg